Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защитата на Караджич поиска оправдателна присъда

11 юни 2012, 12:18 часа • 4129 прочитания

Защитата на Радован Караджич поиска оправдателна присъда за бившия политически лидер на босненските сърби пред Международния трибунал в Хага, като увери, че не е имало геноцид в Босна през 1992 г., предаде БГНЕС.

"Доктор Караджич иска оправдателна присъда по точки от 1 до 11 от обвинителния акт" или всички точки от обвинението, по които той трябва да отговаря, заяви Питър Робинсън, юридически съветник на Караджич, при публично изслушване пред Трибунала в Хага.

Както разрешава регламентът на съда, Караджич поиска от съдиите да бъде оправдан в края на представянето на доказателствата на обвинението, приключило на 25 май. Съдиите ще се произнесат по иска преди началото на представянето на доказателствата на защитата, планирано за 16 октомври.

"Не е извършван геноцид в общините в Босна през 1992 г, така че съдебното отделение не може да заключи по никакъв начин, че доктор Караджич е виновен за геноцид", допълни Робинсън, имайки предвид едно от обвиненията, на които трябва да отговаря Караджич.

Обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна, при която загинаха 100 000 души, а 2,2 милиона бяха принудени да напуснат домовете си между 1992 и 1995 г., 66-годишният Караджич трябва да отговаря по две обвинения за геноцид.

Първото се отнася за кланетата в няколко общини в Босна в началото на войната, а второто - за клането на близо 8000 мъже и момчета мюсюлмани в Сребреница през юли 1995 г. Караджич беше арестуван през юли 2008 г. в Белград, след като се укриваше 13 години. Той не се признава за виновен и се защитава сам в процеса, който започна през октомври 2009 г.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес