Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва онлайн излъчване на заседанията на ЦИК

18 март 2013, 17:13 часа
Реклама

Заседанията на централната и районните избирателни комисии ще бъдат излъчвани онлайн още от идната седмица, съобщи Красимира Медарова - председател на Централната избирателна комисия, предаде БНР.

"Надявам се в рамките на тази седмица да реализираме това законово задължение. Независимо от кратките срокове по отношение на районните избирателни комисии, ангажиментът на ЦИК е да създаде интернет страница със съответните регистри и фунционалности, регистър на жалбите, застъпници и другите регистри", заяви тя.

От утре в ЦИК приемат документи на партиите и коалицииите от партии за участие в изборите, посочи Медарова

"Подаването на документите започва от утре - 19-и март. Възможността независим кандидат да бъде издигнат като кандидат за народен представител е чрез създаване на инициативен комитет от трима до седем избиратели и за този вид избор за народни представители тези избиратели трябва да имат постоянен адрес на територията на изборния район. Този инициативен комитет трябва да подаде документи за регистрация в съответната Районна избирателна комисия като срокът също е 1-ви април", допълни още тя.

Председателят на Централната избирателна комисия отказа да коментира исканията за оставка на проф. Михаил Константинов като директор на фирма "Информационно обслужване", но уточни, че предстои ЦИК да обяви конкурс и да избере фирма-преброител.

"Днес изтича срокът, в който трябва да вземем решението. Конкурсът трябва да се проведе в рамките на, предполагам, една седмица. Мисля, че до 26-и планираме да приключи подаването на документите, след което да определим и изпълнителя, тоест дружеството, което ще осъществява тази дейност и ще е отговорно за преброяването на гласовете", заяви тя.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес