Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна раздаването на безплатни цифрови декодери

04 юли 2013, 15:12 часа • 13518 прочитания

Първите 85 000 ваучери за декодери за цифрова телевизия ще бъдат раздадени от 15 юли. Това съобщи министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папапзов.

Право да получат безвъзмездно декодер, с който да приемат цифров сигнал от 1 септември, когато ще бъде спряно аналоговото излъчване, имат около 250 000 социално слаби българи. Това са хората, които получават помощи за отопление и имат право да получат и устройството за приемане на тв сигнал безплатно. За закупуването на декодерите за бедните държавата отпусна 17,5 милиона лева още в края на миналата година. Първият търг обяви бившият транспортен министър Ивайло Московски.

С ваучера те трябва да отидат в магазин от веригите за техника "Зора", "Технополис" и "Техномаркет", избрани за доставчици, където срещу него ще получат приемника.

Министър Папазов обяви, че министерството е пуснало нова обществена поръчка за декодери за останалата половина от страната. Конкурсът трябва да приключи до края на септември.

Процедурата е обявена на 3 юли и по нея ще изберат доставчици на декодери срещу ваучер за три района на страната - Северен централен район (Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра), Югозападен район (Благоевград, Кюстендил, Перник, общините на територията на София град, без община „Оборище“, и Софийска област) и Югоизточен район (Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол).

Прогнозната стойност на поръчката, обявена от МТИТС, е 5 429 460 лева, без ДДС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес