Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запалиха македонското знаме в Скопие

25 ноември 2012, 09:31 часа • 12518 прочитания

Голяма група лица е запалила македонското знаме в скопската община Чаир в събота, предаде телевизия Телма. Групата свалила знамето от мястото му на улица "Християн Тодоровоски Карпош" в парка Чаир и го е запалила.

Друга група от около 30 души в събота следобед на последната автобусна спирка на автобус номер 45 в Ченто е пребила няколко момчета.

Според полицията, инцидентът станал около 16.00 часа в събота. Групата, която развявала албански знамена, нападнала децата. Полицията разследва и двата инцидента.

В Скопие днес ще се състои мащабна проява, посветена на сто години от албанската независимост и албанското знаме. Тържествата бяха определени от македонската част от населението като провокация и опит за радикализиране на отношенията. Кулминацията ще бъде в спортна зала "Борис Трайковски". В части от Скопие, а също и в Гостивар, Тетово, Струга, Кичево се веят албански знамена. Двама младежи от Струга Артан Жута и Виган Билали поставиха албанското знаме на десет метра дълбочина в стружкия дял от Охридското езеро, вероятно също като част от намерението на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) просладата да бъде извън клишетата и обичайното.

Координационният щаб, предвождан от вицепремиера Муса Джафери, който е организатор на прославата, в която ще участват неправителствени организации, Институтът за духовно развитие на албанците, очаква между 15 000 и 20 000 гости на манифестацията в Скопие. Речи ще произнесат премиерите на Албания и Косово Сали Бериша и Хашим Тачи, които потвърдиха присъствието си.

Покрай тях е предвидено да говорят и лидерът на ДСИ Али Ахмети, както и Муса Джафери. След официалната част ще има концерт с участието на различни музикални звезди от Македония, но също и от Косово и Албания.

Шестметровото албанско знаме на пилон, висок 35 метра, в Кичевско, според анализатори, излиза от рамката на приличното.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес