Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заместниците на Инджова отвърнаха: Докладът за невярното преброяване не е професионален

26 март 2014, 17:00 часа • 17173 прочитания
Реклама

Неразборията в Националния статистически институт достига до нови висоти, след като заместниците на шефа на института Ренета Инджова Сергей Цветарски и Диана Янчева отговориха на нападките ѝ.

Цветарски и Янчева коментираха думите на Инджова, че преброяването на населението от 2011 година е "наляло" 200 хил. души и кампанията в интернет е една от причините. Това засякла проверка, направена от настоящия екип на статистиката.

„В кампанията е отправено неправилно послание, че може да се преброиш през интернет, ако не искате да ви посещават вкъщи”, заяви Инджова.

Заместниците й обаче заявяват, че се дистанцират от изнесения доклад, защото не бил професионален, не е изготвен от широк кръг от експерти и не е обсъден на явен форум, където могат да се чуят всички аргументи.

„Това е доклад, написан от група от няколко души, всеки със своите (невинаги професионални) интереси. Показателно е, че ние, макар и част от ръководството по закон, го прочитаме едва след публикуването му на страницата на НСИ”, се казва в съобщението на Сергей Цветарски и Диана Янчева.

Освен това заместниците на Инджова я обвиняват в авторитарен стил на управление.

„На пръв поглед не е ясно каква е връзката между този доклад и взаимоотношенията на председателя на НСИ с нейните заместници. От друга страна, всички в НСИ са свидетели на абсолютното изолиране на заместник-председателите от ръководството на института, а на директорите е забранено да осъществяват какъвто и да е (професионален също) контакт с ресорните им заместник-председатели под претекст „да не бъдат изложени на издевателства“ (думи на г-жа Инджова)”, се казва още в съобщението.

Що се отнася до обвиненията на Ренета Инджова, че заместниците й „по цял ден стоят в Министерския съвет” и намеците за политически контрол, в писмото се казва, че тези твърдения са неверни: „Ще подчератем само, че нашият трудов стаж е преминал в НСИ (над 30 години), докато тя е политическо назначение”.

В сутрешното си интервю пред Нова телевизия Инджова нито веднъж не обяви имената на заместниците си.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес