Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загиналият в пожара край Елин Пелин е университетски преподавател (СНИМКА)

26 юли 2024, 11:41 часа • 2966 прочитания

Загиналият в огнения ад след взривовете в завода за пиротехника в Елин Пелин е доц. д-р инж. Петър Шишков - преподавал в катедра "Подземно строителство" при Минно-геоложкия университет „Св. Ив. Рилски".

Новината бе потвърдена от висшето учебно заведение, които публикуваха скръбна вест в своите официални канали в социалните мрежи.

"Академичната общност на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ отдава почит и уважение към значимото дело и паметта на доц. д-р Петър Шишков. Той световно признат учен и консултант, участвал в редица научно-изследователски екипи в областта на взривната техника и технологиите. Натрупва професионален опит и развива умения като пиротехник, взривник, ръководител взривни работи и проектант на взривни работи. Работи по изследвания и разработка на нови експлозиви за работа в ограничени пространства и при утежнени условия, както и към проектиране на специални взривни работи", пишат от университета.

Още: Проф. Габровски: Много е тежко състоянието на момичето, пострадало при взривовете в Елин Пелин

Освен с преподавателска дейност, 49-годишният Петър Шишков е имал опит с участия в научно-изследователски екипи в направление „Взривна техника и технологии" и е представител на гилдията на пиротехниците в България, дизайнер на шоу програми с фойерверки.

Припомняме, че доц. Шишков вчера бе приет в "Пирогов" с 35% изгаряния, но и с тежко обгазяване. Лекарите все още се борят за живота на дъщеря му, която е с 85% изгаряния - по думите на вътрешния министър Калин Стоянов това състояние не е съвместимо с живота.

Още: Ситуацията с Елин Пелин: Загинал и втори склад в опасност - МВР министърът нападна кмета

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес