Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраниха бурките на обществени места на първо четене в парламента

15 юни 2016, 17:05 часа • 922 прочитания

Забранява се носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето на обществени места. Това одобри на първо четене Народното събрание почти без дебати.

Законопроектът е внесен от лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и група народни представители. Гласуваха 116 депутати, като 108 бяха "за" новия закон, който забранява носенето на религиозно покриващо облекло или бурки. Само осем се обявиха против.

"Това предложение отговаря на обществените интереси, на националните интереси на България, както и на светския характер на българската държава", каза Юлиан Ангелов от ПФ, цитиран от БНР, който единствен се обяви в защита на проекта.

Този законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, не решава нито един смислен проблем на българското общество и затова не трябва да се подкрепя, каза от своя старна депутатът от ДПС от името на парламентарната си група Тунчер Кърджалиев, цитиран от БГНЕС. Според него законопроектът има технически несъвършенства и непрецизност на текстовете. От БСП заявиха, че ще подкрепят законопроекта, но под условия.

Законопроектът, който разглеждаме е поредната цена, която уж системните партии като ГЕРБ и РБ плащат на ПФ като отплата за подкрепата на властта, заяви независимият депутат Лютви Местан. Нищо не налага обсъждането и приемането на този закон, смята той. Той разлика от ДПС подчерта, че законопроектът не обхваща 30-40 жени в България, а стотици хиляди. Става въпрос за политическа сделка за сметка на ценности, посочи Местан.

Ако се позоваваме на дефинициите за глава и лица в законопроекта стигаме до неточности, защото лицето е част от главата. И е нелепо, смешно ушите и косата да са включени като част от лицето. Втората причина, по която не можем да подкрепим законопроекта, е опасността от отприщване на дискриминация на религиозна основа, каза той. Законът се създава за 30-40 жени, които живеят в Пазарджик, каза още той. Според него е спорно уреждането на обществени отношения със законопроекта.

Т. нар. законопроект за бурките предлага въвеждането на забрана за носене на облекло, скриващо напълно или частично лицето. Предвижда се забраната да важи за официалните институции и обекти, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации, където носенето на подобен тип облекло обективно е в състояние да улесни извършването на терористични актове с потенциално голям брой жертви.

Забраната не се отнася за домовете на съответните граждани или до официалните места за молитва на съответното вероизповедание. Със текстовете се въвежда и задължение за чуждите граждани или мигранти за представяне на снимка на личните документи и на документите за временно или постоянно пребиваване в съответствие с изискванията на Закона за българските лични документи, тъй като това е необходимо за идентификация на лицето.

Вносителите обясняват в мотивите си, че основният принцип при създаването на законопроекта е "преди всичко да се запазят правата на свободно вероизповедание и същевременно да се гарантират националните интереси". Вносителите обясняват, че това ще се стане с ограничаването на "нетрадиционни за България и символизиращи други тенденции облекла". Според ПФ законопроектът има за цел да отговори на надигането на радикалния ислям.  

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес