Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки рекордния бюджет: В МВР има повече администрация, отколкото полицаи

23 септември 2024, 09:58 часа • 985 прочитания

България отделя най-много пари от брутния си вътрешен продукт за полиция и сигурност в сравнение с всички останали страни от Европейския съюз. Стойностите варират от 0.7% в Ирландия до 2.5 на сто у нас, което е най-високото ниво! Тоест, България харчи повече пари за МВР, отколкото за отбрана по страндартите на НАТО - поетият ангажимент за изграждане на поддръжка и армия в рамките на Алианса е 2% от БВП.

Стойности в рамките на 2% от БВП и малко над това ниво за поддръжка на системата на полицията има на Балканите и Източна Европа (Полша, Словакия, Унгария, Хърватия, Гърция).

Друга статистика сочи, че над 88% от заетите в системата на МВР не се занимават нито с разследване, нито с опазване на обществения ред, нито с противодействие на криминалните престъпления. В областните дирекции на МВР работят над 25 000 души като от тях под 3000 са заетите с охраната, противодействието на престъпността и разследването. Под 10% от общата численост на съответната областна дирекция са полицаите "на терен" в областите Смолян, Силистра, Кърджали и София-град. Най-много – близо 15% – пък е делът им в областите Перник и Ямбол.

Автор на анализа е Зорница Славова от Института за пазарна икономика. Тя коментира данните по Нова ТВ. По думите ѝ всяка териториална структура на МВР поддържа своя администрация, която до голяма степен дублира дейностите на централната.

"Още по-шокиращото е, че въпреки постоянно нарастващия бюджет у нас, 90% от него отиват за заплати. Служителите на терен обаче нямат високи възнаграждения, нито добри условия на труд", допълва Славова.

Заглавието на анализа е красноречиво: "Хората в МВР са много, но полицаите не достигат – особено в Северозапада"

ОЩЕ: Новият министър: МВР не е плащало за реклама на Калин Стоянов във Facebook 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес