Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки изтеклия мандат: ВСС ще избира нов главен прокурор

12 септември 2024, 12:15 часа • 1139 прочитания

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор, по предложение на прокурорската колегия. Преди дни колегията гласува график, според който на 16 януари трябва да бъде проведен изборът.

Пленумът на ВСС вече веднъж откри процедурата за избор на титулярен главен прокурор на мястото на уволнения Иван Гешев през лятото на 2023 г. Тя беше спряна под натиска на управляващо мнозинство на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, а впоследствие изчакваше Конституционният съд (КС) да се произнесе във връзка с промените в основния закон, които предвиждаха структурна реформа във ВСС и прокуратурата. В крайна сметка през юли 2024 г. КС отмени отмени промените в конституцията. Още: Първа стъпка: Във ВСС размразиха процедурата за избор на нов главен прокурор

Важни срокове

На 19 и 26 септември и на 3 и 10 октомври трябва да се проведат заседания относно кандидатури за главен прокурор. На 24 октомври е крайният срок на кандидатите да представят концепция, а ВСС има задължение до 19 октомври да ги публикува.

До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията.

На 5 декември Пленумът на ВСС трябва да обяви дата и час за изслушване на кандидатите.

Крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите е 8 януари 2025 г., а на 16 януари следва да се проведе изслушване и гласуване на  Още: Кой е най-вероятният кандидат за нов главен прокурор?: Говори Атанаска Дишева

Прокуратурата е без началник от 12 юни 2023 г., когато беше уволнен Иван Гешев. Неговото място временно зае Борислав Сарафов, който до този момент не е коментирал дали би приел номинация за титуляр.

Кандидатите трябва да имат поне 12 години стаж, както и нравствени и професионални качества за поста.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес