Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вълците "изяждат" от бюджета на Якутия повече от 400 млн. годишно

13 март 2012, 16:08 часа • 5699 прочитания

Вълците „изяждат” от бюджета на Якутия колосална сума – повече от 400 млн. рубли годишно. Тази цифра бе назована на заседание на постоянната комисия на Държавното събрание на републиката по земеделни отношения, природни ресурси и екология, съобщи пресслужбата на якутския парламент. В сумата се включват както и загуби, така и пари за поощрение на ловците на вълци от района, съобщава ИТАР-ТАСС.

За периода от 2000 г. са унищожени повече от 11,3 хил. хищника, което е позволило частично да се понижи смъртността на домашни животни, коне и елени, причинена от нападения на вълци. През последните три години числеността на вълците в района отново е започнала да нараства, и само за миналата година те са нападнали 15 хил. елена. В момента числеността на хищниците в района е 4 хил. животни, което е с 3-4 пъти повече от нормалните природни показатели.

Републиканската статистика сочи, че за периода 1990-2010 г. вълци са убили повече от 206 хил. елена, загубата от което е над 3 млрд. рубли.

Властите в Якутия са взели решение през 2012 г. да отделят 17.75 млн. рубли за отстрел на вълци.

По-рано в областта се е използвала отрова, което в момента е забранено.

За отстрелян възрастен индивид държавната субсидия, предоставена на юридически лица, е 20 хил. рубли и 1.5 хил. за вълчета, което тази година ще се увеличи на три хиляди.

Един от стимулите, които се предвиждат, е подготвящ се конкурс сред ловците на вълци с парични награди.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес