Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС с нов удар срещу Лозан Панов

11 май 2017, 16:10 часа • 2529 прочитания

Висшият съдебен съвет прие решение, с което порицава председателя на ВКС Лозан Панов за "недопустим опит за намеса" преди предстоящите избори за представители на съдилищата във ВСС.

С мнозинство от 11 гласа, ВСС обяви, че Панов не е имал право да изисква протоколи от общите събрания на съдиите в няколко града на страната.

Припомняме, че на предишното заседание на ВСС той и негови колеги поискаха главният прокурор Сотир Цацаров да даде пояснения около срещата си в ЦУМ с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Именно тогава мнозинството в съвета започна атаката си срещу Панов. По това време маскирани младежи хвърлиха окървавени агнешки главички пред сградата на съвета - като асоциация с опозицията на главния прокурор във ВСС. След случая председателят на ВКС обяви, че се притеснява за живота си.

Въпросът датира от началото на април 2017 г., когато Панов се усъмни, че председателите на апелативни съдилища правят опити за натиск върху съдиите на местно ниво преди номинирането на кандидати от съдийската квота на ВСС. Последните промени в закона за съдебната власт разрешиха на всеки магистрат да може да излъчи собствен кандидат 2 месеца преди прекия избор.

Поради тази причина той е поискал от ръководителите на петте апелативни съдилища справките за протичане на събранията с номинациите.

Панов не участва в гласуването на решението, но коментира ситуацията с думите: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес