Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС обмисля да стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

09 септември 2024, 06:25 часа • 500 прочитания

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди дали да бъде възобновена процедурата за избор на главен прокурор, предаде БГНЕС. Според информация на „Лекс“ се предвижда изслушването на кандидатите и изборът да се проведат на 16 януари 2025 г.

Още: ПП-ДБ с опит да спрат бързия избор на нов главен прокурор

Промяна на правилата

Преди обаче да решат дали да възобновят процедурата, членовете на Прокурорската колегия вероятно ще променят правилата за избор на председателите на ВКС и ВАС и главен прокурор в съответствие с актуалното законодателство.

На 22 юни 2023 г. Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на главен прокурор, а на На 26 юли 2024 г. Конституционният съд обяви, че няма проблем с измененията в НПК и ЗСВ и по-специално с намаляването на необходимото мнозинство за избор на главен прокурор.

Предвид решението на КС, сега Прокурорската колегия ще предложи на Пленума на ВСС да „размрази“ процедурата.

Според чл. 173 от Закона за съдебната власт предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на ПК на ВСС, както и министърът на правосъдието в четирите поредни заседания, следващи заседанието, на което е прието решението за откриване на процедурата. 

Още: Изборът на нов главен прокурор пак идва на дневен ред

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес