Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки десети се вози безплатно в трамвая

27 март 2018, 07:30 часа • 2290 прочитания

Близо 10% са гратисчиите в трамваите и тролеите в София. Това съобщи зам.-директорът на Столичния електротранспорт инж. Иво Василев.

"Последно време се закупуват повече карти и може би столичанинът е станал по-редовно пътуващ", казва Василев. "Част от приходите на дружеството идват от продадените билети и карти. Получава се и субсидия от 15-20 на сто от столичния бюджет. Предстои закупуването на още 13 нови модерни трамвая, които ще се движат по линия 5 и това ще стане в края на тази година или началото на следващата", каза Василев пред БНР.

Припомняме, че от 2015 г. до края на миналата година се наблюдава троен спад на продажбата на еднократните билети в градски транспорт.

Зам.-директорът на компанията съобщи и че близо 52 хиляди са изплатили застрахователите на превозвачите като обезщетение на пострадали при инцидент пътници в столичния електротранспорт на базата на закупения билет или карта. Общинското дружество плаща

1,1 млн. лева за заплати на наетите и за препарати за почистване, което е с една трета по-малко от времето, когато дейността не е била изнесена като частна. Василев обясни, че контрола над почистващите фирми е ежедневен. "Ежедневно се контролират всички превозни средства, които се почистват от длъжностни лица на фирмите, които трябва да разпишат предавателни протоколи, ако са установили, че почистването е извършено. В зависимост от разписанието на трамваите не всички могат да се почистват и мият всеки ден. Някои само се метат. Други се почистват основно, което включва и вътрешно почистване и метене, което става два пъти седмично. Има графици и когато трябва да се измият външно", обясни още Василев. Той допълни, че два пъти месечно се прави и основно почистване с измиване на трамваите и тролеите.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес