Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"ВОЛЯ": Цяла България знае, че Марешки сам започна битката с картела и грабежа

31 юли 2020, 13:20 часа • 24485 прочитания

Уважаемма госпожо председател на Народното събрание,

Уважаеми колеги, 

Всеки път, когато слушам декларациите ви, не спирам да се чудя как не ви омръзна години наред да използвате едни и същи политически шаблони. От тях не произтича нищо. Говорите тук високопарни фрази, но после не действате. Не правите нищо за народа. На думи сте силни, на дела - точно обратното."

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от "ВОЛЯ" Боряна Георгиева.

"В края на този необичаен парламентарен сезон, на първо място искам от името на ВОЛЯ да благодаря на целия български народ за проявеното търпение и за положените усилия да преминем сплотени през здравната криза. Народът се справя не благодарение на политиците, а въпреки тях.

Последните няколко месеца многократно показаха, че ние от ВОЛЯ мислим с няколко крачки напред. Предупреждавахме ви за много неща – първи алармирахме за идващата ковид-опасност, вие тогава през февруари се подхилквахте, че Китай бил далече. Настоявахме още в началото на март за спешна анти-кризисна програма и за икономически щаб. Такава програма се прави чак сега. С такива темпове на работа е ясно, че резултатите ще са закъснели и не толкова добри, колкото хората очакват.

Сега ВОЛЯ прави кампания за безплатни лекарства за деца и ученици до 4-ти клас и за пенсионери над 65 годинишна възраст.

Предвиждаме и 50% намаление на лекарствата за ученици от 5-ти до 8-ми клас. Вече цял месец сме сред хората и имаме събрани над 130 000 подписа в подкрепа. В същото време нито един от вас тук в парламента, нито един политик извън народното събрание, не изрази позиция по тази толкова наложителна анти-кризисна мярка. Явно пак трябва да минат месеци, дано не са години, за да стигнете до нашето предложение.

В този смисъл посланието на ВОЛЯ към парламента остава непроменено - искаме темпо, по-бърза реакция и по-навременни решения. Лятото ще се изниже бързо, предстоят тежка есен и зима. Всеки българин очаква, че държавата ще му помогне да премине по-леко през тази криза. Бизнесът пък очаква прагматични решения, за да не продължават да фалират фирми и да не се уволняват ценни служители. Това са приоритетите за следващите месеци. Не е важно кой политик ще оцелее на поста си, а как народът ще оцелее в тези изпитания. Докато има партии, претендиращи за власт, които са вторачени само във вътрешните си битки, ще има и недоволство. Защото хората ви изпращат тук не, за да си оправяте партийното положение, да не кажа личното, а за да работите за тях. Всекидневно и с конкретни резултати, както работим ние от ВОЛЯ.

Докато има български граждани, които изнемогват, които си броят стотинките за хляб и лекарства, докато млади хора напускат страната, нито един политик не трябва да е доволен от работата си, камо ли да се хвали с някакви измислени резултати. Защото нищо друго не е по-важно от здравето, доходите и сигурността на народа ни.

Ние от ВОЛЯ ще продължим да ви напомняме това и да настояваме за работещи и своевременни мерки.

От първия ден на този парламент ние от ВОЛЯ призоваваме за единство. Ако тогава ставаше въпрос за политическа култура на първите мъже в държавата, то сега виждаме ескалация на себелюбието. Колко пъти от тази трибуна повтаряхме, че политиците трябва да се водят от дневния ред на обществото, а не обратното.

Себелюбието не е добър учител, защото каква сила ти дава една лична победа, едно лично политическо оцеляване, ако то е на базата на омраза и агресия между сънародниците ти, а не спечелена битка с картели и корупция!

Затова и ние останахме сами! На пистата, там където нашият лидер Веселин Марешки и партия ВОЛЯ водят битки с реалните врагове на стандарта на живот на българите - там, където така наречените „големи мъже” ги няма! Безплатните лекарства, за които ние настояваме, явно е дребна тема за вас, нищо, че това за някой е повече от половината месечен доход, който може да остава в едно домакинство!

Затова казвам: На България не й трябват лидери на думи, а на действието! Всеки решава как иска да бъде запомнен в политиката - дали като подстрекател на гражданска война, скрит зад колоните на охранявани сгради или като политик, допринесъл в джоба на българина да остават повече пари.

Да се бориш с грабежа не е просто лозунг, който да се опитваш да си присвоиш. Да се бориш с грабежа и корупцията е действие и цяла България знае кой поведе тази борба с реални мерки!

Остават няколко месеца до края на този мандат. Нека не ги пропиляваме в излишни междупартийни битки, в празно говорене и празни обещания. Призоваваме ви към единодействие и разум в името на България и българския народ. Дали този път ще ни чуете - оставям на вашата съвест и отговорност.

Желая ви здраве и дано наесен в тази зала цари дух на единомислие в името на по-добрия живот на всеки български гражданин.", заяви още Георгиева.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес