Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Влиянието на Мария Бакалова върху българските актьори - с конкретен пример

17 март 2021, 11:39 часа • 9318 прочитания

"Имам един приятел, който от години се опитва да пробие като актьор в Щатите. Разбира се, иначе работи като сервитьор, при това все вечерни смени, за да може да се явява на кастинги непрекъснато.

Пишем си оня ден и той ми казва, че откакто Мария Бакалова е номинирана за Оскар, интересът към него и колегите му от България е нараснал. Просто, защото и те са завършили същото театрално училище като Мария - НАТФИЗ", пише журналистката Мария Касимова-Моасе във Фeйсбук.

"Един негов колега американец дори го попитал дали смята, че ще е добре да дойда да изкара курс в нашата академия, при учителите на Мария...

Ето за това преподавателите на Мария не бяха помислили. Не бяха помислили, че успехът на една тяхна студентка е успех за всички, успех за тях самите.

Признаване на школата, съизмерване със света, нови студенти отвсякъде, нови предизикателства, ново бъдеще, ново място на световната карта на изкуството, а и нови финансови постъпления от всякакъв вид.

Ама не, забравих, че те не ги подготвят за "това"... каквото и да е това "това". Така че не, ще ги върнем тия бъдещи студенти! И ще си работим спокойно вътрешно, локално и затворено!

Това не е елитарно изкуство - това е елитарен национализъм. Сравним напълно с хорАта за щяло и не щяло, с носиите под път и над път и с "от Витоша по-високо нема".

Още: На какво (НЕ) ни научи успехът на Мария Бакалова

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес