Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Влезлият с пистолет в президентството мъж се счита за жертва на рекет - и от държавата

22 декември 2018, 12:45 часа • 6423 прочитания

Виждали ли сте мишка в клетка? Нямам нищо. Това заяви влезлият с пистолет в президентството бизнесмен от Перник Сашко Игнатов. Той си призна, че е искал да стреля във въздуха пред Министерския съвет – за да чуе обществото историята му.

Игнатов обясни, че през 1991 година е започнал в частния сектор – с поддръжка на жп инфраструктура. През 2000 година е разширил бизнеса и към пазара на горива. През 2002 година става мажоритарен собственик на завод в Сливница. В тези години се счита за богат човек, има 80 работници.

И тогава, една вечер, е бил засечен и притиснат от трима души на своя бензиностанция. Носех 5000 лева, имах лично, законно регистрирано оръжие, извадих го и стрелях във въздуха, каза Игнатов пред Нова телевизия. Твърди, че касиерката е казала, че е чула 5 изстрела, а той е стрелял 3 пъти. И е убеден, че всъщност един от тримата, който загива тогава, не е убит от него. Целта беше да ми вземат бизнеса, смята той.

Излиза от съда с условна присъда – за превишена самоотбрана. Но е трябвало да плати 350 000 лева кръвнина. Натиснат от кредити и заеми, по думите му той е бил "подгонен" от частен съдебен изпълнител. Разпродава се имуществото му, включително и жилището му.

Защо отиде при президента?

Дължа около 500 000 – 600 000 лева, не мога да ги платя, докато съм жив, казва Игнатов. И обяснява, че дълговете се трупат, защото имуществото му се продава на безценица и дълговете остават. Как да си плащаш кредитите, като те натискат отвсякъде, пита Игнатов. Дадено е правото на кметове и чиновници да те рекетират, категоричен е той и дава пример с бизнеса си в Сливница – например данък за битови отпадъци за предприятието му там, но то не работи от 2009 година.

След като решава, че в крайна сметка няма да стреля пред Министерския съвет, отива в президентството, тъй като се уплашва, че вече е забелязан от охраната на сградата на правителството и може "да се самоубие" – по втория начин. Мисълта му е, че в президентството охраната е различна, на друга институция и няма да му се случи нищо.

Дълбоко се извинявам на г-н Радев, че всичко беше преекспонирано от това, което исках да направя, каза за финал Игнатов и поиска Дядо Коледа да донесе подаръци на президентството и да се помоли на главния прокурор случаят му – с кръвнината, да бъде преразгледан. А г-н Борисов да седне малко вкъщи и да види за какво става въпрос, завърши Игнатов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес