Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Венета Марковска: Изпращането на един донос в Брюксел не го прави по-малко донос

01 ноември 2012, 17:27 часа • 7896 прочитания

Съдия Венета Марковска заяви пред правната комисия в парламента:

"Изпращането на един донос в Брюксел не го прави по-малко донос", цитира Агенция Фокус.

Вчера в Народното събрание при избора за конституционни съдии не се проведе дебат и не можах да предоставя някои документи. В анонимния сигнал срещу мен се поставят въпроси, които не се отнасят до моето семейство в имуществен план. Целта на доноса е да се внуши, че съм добила заедно с г-н Георгиев имоти. Всяка година декларирам имуществото си в Сметната палата и до момента не е установено несъответствие. Не съм присъствала на описания инцидент с Георгиев. Не съм се опитвала да въздействам на министъра на вътрешните работи или негови заместници за уволнението на техни служители”, каза Марковска.

По отношение на познанството й с адвокат Еленски, Марковска заяви: „Познавам се с него повече от 30 години. Познанството ни не се отразява по никакъв начин на работата ми. ВАС заседава в тричленен, петчленен или седемчленен състав. Никога не ми е минавало през ум да влияя на останалите членове на ВАС. Ако познанството на магистрат с адвокат е конфликт на интереси, какво да кажем за случаите, когато адвокат е женен за магистрат, каквито случаи има много”.

В целия сигнал не се посочва поне един случай от моята работа, който е неправомерен. Работата ми е прозрачна и публична”, посочи Марковска.

Съдия Марковска представи пред комисията удостоверения от различни институции - от ВСС, че в комисия към съвета няма постъпили сигнали и жалби; удостоверение от ВАС, в което се посочва, че няма оплакване или сигнал за допуснати нарушения от Венета Марковска; Върховна административна прокуратура удостоверява, че няма производство срещу Марковска.

За близо 36-те години никога срещу мен не е имало повод да бъде образувано каквото и да е производство, каза Марковска.

По повод информация в сигнала, че синът на Марковска е работил във фирма на Георги Георгиев, съдията отговори: „Не виждам никакво нарушение в това моя син да участва във фирма и това няма отношение върху моята работа като съдия”.

Днешното ми изявление е, за да се избегнат всякакви съмнения, че съм допуснала някакво нарушение в работата си. И за в бъдеще ще се стремя да бъда на висотата на всеки конституционен съдия. Не съм допускала нарушение на закона”, подчерта Марковска.

Венета Марковска отрече да се е срещала със заместници на вътрешния министър. „Не мога да зная и наистина не зная какви дарения има Георги Георгиев”, заяви Венета Марковска.

Редактор: Десислава Симова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес