Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валерия Кардашевска: За да посеем семето на знанието, на усмивката, на доброто, трябва да показваме добрите практики (ВИДЕО)

29 май 2024, 17:35 часа • 754 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с доц. д-р Валерия Кардашевска – преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” по публична реч и техника на говора. Заедно със съидейници участва в създаването на аналитичния сайт „Приоритети“. Общува с политически затворници, концлагеристи, емигранти, прогонени от комунистическия режим, както и с герои от първата българска рота в НАТО. Тя също така участва активно в обществения и политическия живот. Още: Севлиево – градът на големите имена (ВИДЕО)

„Много добри деца идват в Театралната академия. В другите университети също има много добри и талантливи деца. Когато тръгнат да „превземат“ състезания и бележат успехи и в България и извън България, ние трябва много да се гордеем и аз мисля, че ние се гордеем, но като че ли малко се популяризират тези успехи, това което те постигат. На първо място трябва да кажа, че ние в Театралната академия стъпваме на едни много здрави основи, така както българското образование е стъпило на едни много здрави основи. И колкото по-често черпим от тези здрави основи, толкова по-добре и по-стабилно ние можем да изграждаме. Това важи както за Театралната академия, така и за Софийски университет, въобще за българското образование. Само ако се върнем 100 години назад и си спомним за нашите възрожденци, за българските семейства и за българските предприемачи по онова време, които са влагали не само финансови средства, но те са влагали надежда и вяра, че обучавайки децата, собствените си деца, по-бедните деца от селото или от града, които не могат да си позволят, но те виждат в тях зрънцето, искрата, надеждата и желанието за обучение, те са ги изпращали за да бъдат обучени.“, казва Валерия Кардашевска.

„Защо понякога си позволяваме да загърбим доброто и да видим само лошото? А има толкова хубави неща и успешни неща, които постигаме и в спорта, и в културата, и в образованието, децата, които успяват и в математиката и в информатиката. Състезателите ни по реторика също се справят много добре и печелят много награди и то сред места и хора, които са с традиции в това отношение. Да, ние успяваме да направим много, но като че ли тази информация не достига до всички, за съжаление. Какво можем да направим? Това, което можем да направим, и аз мисля, че ние вече го правим, ние говорим за това. Колкото повече говорим, толкова повече има шанс да ни чуят повече хора. Трябва да се говори за това навсякъде, където можем и то с добрите примери, с добрите практики, да посочваме, да показваме, да споделяме това, което знаем, това, което можем и така като че ли, от човек на човек, един след друг повече можем да заразим, повече можем да посеем семето на знанието, на усмивката, на доброто, на това, с което ние можем да се похвалим.“, смята Валерия Кардашевска. Още: Проф. Михаил Станчев: Мирът зависи от войната, войната зависи от мира (ВИДЕО)

„Едно от нещата, което винаги ми е давало много силна вяра и сили, това са били срещите ми с хората, с които се срещнах благодарение на БЗНС и тази структура, която ние сме успели да създадем, защото наистина в нашите редици, нашите доайени са хора, преживели комунистическите лагери и затвори със смъртни присъди. Имах честта да се запозная с хора, които са били в първата българска рота в НАТО. Тези срещи, тяхната сила, тяхната вяра, тяхната убеденост, че трябва да продължим, че не трябва да спираме, че има смисъл всеки ден да се говори истината, да се посочват нещата, да се води една ясна политика, тези хора ми даваха сила.”, разказва бившият началник на политическия кабинет на Министъра на отбраната Николай Ненчев.

Целият разговор на Васил Данов с Валерия Кардашевска можете да гледате във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес