Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В София почетоха жертвите на комунизма

23 август 2012, 20:15 часа • 7706 прочитания

Граждани, репресирани, общественици и политици почетоха паметта на хилядите загинали и безследно изчезнали като положиха цветя и венци пред мемориала на жертвите на комунизма край НДК, предаде БГНЕС.

За първи път, откакто на 23-ти август 2010 година се отбелязва в нашата страна като Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма пред паметника бе положен и венец от президента на Република България.

"Историята няма ляв и десен прочит, историята трябва да бъде обективна", заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев по време на отбелязването на Европейския ден за възпоменание на жертвите на престъпленията на тоталитаризма.

В 2012 година все още нямаме обективен прочит на нашата история, убеден е Ковачев. Той настоява в българските учебници и в разясненията на българските учители да присъства именно обективната история за това, което се е случило преди повече от 70 години.

От Съюза на репресираните от комунистическия режим припомниха, че над 30 000 души загиват в първите месеци от идването на тоталитарния режим у нас година, хиляди още са неизвестност. И до ден днешен в съюза продължават да търсят помощ хора, които не могат да намерят смъртните актове на своите родители.

Припомняме, че през 2008 година на пленарната сесия на ЕП беше приета писмена декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. Декларацията бе приета, за да се запази паметта за жертвите на масово депортиране и изтребление от страна на двата режима. В декларацията се подчертава, че пактът Молотов-Рибентроп, сключен на 23 август 1939 година между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи. Последвалите масови депортирания и убийства, извършени от страна на сталинизма и нацизма, спадат към категорията на военните престъпления и престъпленията против човечеството.

На 19 ноември 2009 година българският парламент прие 23 август да бъде обявен за Ден за памет на престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им. На паметната плоча, която се намира в непосредствена близост до НДК е записано: "Поклони се, българино. В тази стена е вградено страданието на нашия народ. Нека споменът за невинно пролятата кръв гори сърцата ни като вечен огън. Нека миналото да не се повтаря".

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес