Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Кипър погват висши държавни служители за финансови измами

02 април 2013, 10:08 часа
Реклама

От днес Кипър започва да проверява за финансови злоупотреби в страната, като ще се проверяват сигнали и за висши държавни служители.

Кипърските медии вече разкриха, че роднини на президента Никос Анастасиадис са изтеглили десетки милиони евро от банка Лаики, която беше фалирана, за да се наберат необходимите над 4 млрд. евро, поставени като условие за заема от ЕС и МВФ. Това се е случило няколко дни преди Eurogroup да предложи еднократния налог върху влоговете. По-рано бяха направени и разкрития за частично опрощаване на кредити на фирми на лица, близки до правителството.

Вчера островната държава затегна мерките за сигурност по границите си и вече има големи проверки, целящи да се избегне възможността някой да напусне страната с голяма сума в брой, информира bTV. В момента от Кипър могат да се изнесат най-много 2000 евро в брой - в противен случай следват различни санкции в зависимост от степента на нарушението т.е. каква сума над този лимит се е опитал да изнесе нарушителят.

Какви точно са санкциите за износ на повече от 2 хил. евро и с какво ЕС и МВФ решиха да облекчат условията по заема за Кипър - четете в Expert.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес