Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В 8 области въвеждат строги мерки заради шарка по дребните преживни животни

17 октомври 2024, 18:42 часа • 446 прочитания

Предстои в областите Ямбол, Хасково и Стара Загора да бъдат забранени пашата, търговията, придвижването и транспортът на дребни преживни животни, с изключение на тези за незабавно клане или преминаващи транзит, както и организирането на изложби и пазари. Това съобщи по време на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Хасково директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев.

Заседанието беше свикано заради огнище на шарка във ферма с 307 овце и 217 кози в хасковското село Узунджово, констатирано на 16 октомври. По време на заседанието д-р Илиев съобщи, че днес вече е започнало умъртвяването по хуманен начин на животните в засегнатия обект.

Още: Опасно близо до границата ни: Шарка по овцете в Серес

Същевременно от Българската агенция по безопасност на храните публикуваха на официалния си интернет сайт писмо, което е изпратено до животновъдите асоциации, с което ги уведоми за ситуацията с разпространението на шарката по дребните преживни животни и предстоящите рестрикции. В него се посочва и че предстоящата забрана за скотовъдите от областите Ямбол, Хасково и Стара Загора, ще е с давност до 30 ноември тази година. При влизането на действие на забраната клането на дребни преживни животни в тези области ще се допуска след клиничен преглед от официален ветеринарен лекар 24 часа преди движението и лабораторно изследване за шарка на проби в рамките на 72 часа преди движението. Движението на животните се осъществява по одобрен маршрут без спиране, със задължителна дезинфекция на транспортните средства. Същите изисквания за клане ще важат и за областите Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград и Сливен.

Още: Гърция установи чума по дребните преживни животни близо до границата с България

Дижението за доотглеждане на животни от тези области ще бъде също при разрешителен режим от съответните областни дирекции по безопасност на храните, се казва още в изпратеното писмо до животновъдните асоциации. Имоти в Пловдив и Областта Avangard Real Estate Тези мерки са наложителни, тъй като шарката при дребните преживни животни има скрит период от осем до 13 дни, в който болните екземпляри не проявяват клинични признаци и има възможност те да бъдат вкарани в нови стада, обясни по време на заседанието на Областната епизоотична комисия в Хасково директорът на ОДБХ д-р Георги Илев, пише БТА.

Още: Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

На него беше взето решение за свикване на общинските епизоотични комисии в региона, за което предстои издаване на заповед на областния управител, съобщиха от пресслужбата на администрацията му. По време на институционалната среща д-р Илиев акцентира, че превенция към разпространяването на заразата е стриктното спазване от страна на фермерите на мерките за биосигурност, което означава животновъдните обекти да са ограден и да имат дезинфекциозна площадка. Важно е и в стадата да не се допуска контакт с външни животни без пътен лист и ветеринарномедицинско свидетелство.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес