Юлиян Попов: Информацията за замърсяване на Черно море е целенасочена атака от руски медии

2275
Юлиян Попов: Информацията за замърсяване на Черно море е целенасочена атака от руски медии
Снимка: БГНЕС

 

Морето е чисто и няма радиация, увери пред БНТ Юлиан Попов, министър на околната среда и водите. Той добави, че получава данни всеки ден от всички точки, в които се измерва чистотата на водата.

Въпреки наводнението от "Каховка": В Херсонска област събират реколтата (ВИДЕО)

Жителите от Херсонска област събират това, което е останало от реколтата им след взривяването на язовир "Каховка". Припомняме, че стена...

"Аз съм в постоянна връзка с румънския министър на околната среда - неговото семейство е на морето и се къпе на румънското крайбрежие," каза той и добави, че е във връзка и с украинския министър и има модели, които наблюдават не само какво е състоянието в момента, но и какво вероятно би могло да бъде след 2-3 дни или една седмица.

Кой е Юлиан Попов - кандидатът на ГЕРБ и ПП-ДБ за министър на околната среда и водите?

Във връзка с умрялата риба, намерена в северните части на черноморското крайбрежие, министър Попов коментира, че това е вероятно резултат на внезапен цъфтеж на водорасли и планктон, и няма място за притеснение.

За възможността замърсяването от язовир "Нова Каховка" да достигнат българския бряг, според Попов тези замърсявания са много малки, сравнени с обема на Черно море и след две-три седмици вероятността ще е все по-малка. "Всеки ден в сайта на Министерство на околната среда и водите, на първа страница, публикуваме всякакви данни, има телефони и цялата информация е отворена непрекъснато. Всеки може да провери във всеки момент".

МОСВ: И днес няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на сте...

„От самото начало на конфликта в Украйна МОСВ, а и други институции, значително засилиха проверките си поради военната обстановка. Кога ще се изчисти Черно море от изливането на взривения язовир Каховка, предполагам, че много скоро. Това замърсяване е много малко, то не се намира в румънско или българско крайбрежие. Дунав върши много интересна работа, тя на практика "издухва" навътре в морето всяко нещо, което идва от Днепър, от Одеса, а в момента, заради валежите и равнището на Дунав е високо и течението е по-силно", разказа той.

"Информацията за замърсяване на Черно море е целенасочена атака от руски медии, които се възползват от ситуацията около Каховка, за да провалят туристическия сезон и така да повлияят на позицията ни. Имаме оттеглени резервации на български туристи, а не чужди, които се информират. Свидетели сме на паника, която се раздухва през социалните мрежи, а ние я разсейваме с достоверни данни“, обясни екоминистърът.

Министър Попов коментира, че основанието за притеснение идва от една много целенасочена атака от страна на руски медии, която е документирана - разговор на висши руски журналисти, които говорят как трябва да се възползват от случая Каховка за да провалят българския и румънския сезон и това да предизвика протести за мир срещу войната в полза на Русия срещу Украйна.

По отношение на наводненията, Попов заяви, че те са скатни наводнения и зависят от степента адаптираност на нашата инфраструктура към съществуващия климат и към климатичните промени.

Изплувалата крава трябва да плува по-бързо от Петър Стойчев, за да стигне от Украйна до Корал

"Ние следим непрекъснато българското Черноморие. Не съществува реален риск. Това, което е пометено от тази водна вода, са 150 тона масл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Преди избора на нов патриарх: Мощите на Св. патриарх Евтимий Търновски пристигнаха в София

Как ще бъде избран новият български патриарх? (ПРОГРАМА)

Започва регистрацията на делегатите за избора на нов патриарх

Кой има имен ден днес, 29 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 28 юни 2024 г.

Фаза на Луната на 29 юни 2024 г.

Красимир Симеонов за соцреализма: Защо ни заливаха с тази помия денонощно? (ВИДЕО)

Възстановиха издаването и замяната на шофьорски книжки

Времето утре - 29 юли 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество