Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туроператорите дават рамо на "Виа Понтика"

24 януари 2013, 20:07 часа • 28950 прочитания

Първите билбордове, на които ще се рекламират археологическите разкопки по проекта "Виа Понтика", ще се появят в курорта Слънчев бряг. Това обеща изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров на дискусия в Бургас, която е в рамките на кампанията "Чудесата на България". Той се ангажира бордът на директорите да даде мощно рамо за популяризиране на древните находки в целия регион, предаде Стандарт нюз.

"Обмисляме да променим категорията на туристите. Трябва да работим в посока да привлечем тук хора, които се интересуват от културно-исторически туризъм, и да покажем на всички летовници, които идват на море, че има какво интересно да видят. Това е правилната посока, в която трябва да се работи. Нашата задача и цел е да образоваме туристите, да им покажем един обемен туристически продукт, в който има и история, и култура, и археология. В Слънчев бряг през лятото идват по 250 - 300 хиляди туристи, които могат да бъдат насочвани към атрактивни туристически маршрути по цялото Черноморие", каза Златко Димитров. Той се ангажира още в началото на този сезон в Слънчев бряг да бъде осигурена зала, в която ще се презентира продуктът "Виа Понтика".

Председателят на регионалната туристическа камара Иван Иванов пък обеща да съдейства на друг фронт. Той обяви, че събира на 4 март всички туроператорски фирми, които работят на територията на Бургаски регион, пред които ще презентира туристическите маршрути на "Виа Понтика" и археологическите забележителности. Туроператорите ще имат задача да ги популяризират сред летовниците, които ще почиват тази година на морето.

"За да се случи това обаче, ние трябва да имаме един туристически продукт, който да е в завършен вид - да имаме асфалтирани пътища, по които да се стигне до разкопките, да има изградена инфраструктура с паркинги, заведения наблизо и други удобства", каза Иванов.

Три нови обекта ще бъдат включени тази година в правителствената програма "Виа Понтика" каза по време на представяне резултатите от проучванията директора на НИМ проф. Божидар Димитров, предаде „Фокус”.

Обектите са Русокастро, Дебелт (Деултум) и една от крепостите в Обзор. За обектите част от програмата за миналата година предстои реставрация и консервация и превръщането им в туристически атракции. Тази година правителството е заделило около 6 млн. лева за обектите част от "Виа Понтика" юг, средства ще има и за обекти по северното Черноморие тази година.

Предстои среща с туроператорите от Бургас и региона, за да могат да разработят маршрутите си и да ги съобразят с обектите. През изминалия летен сезон общо около 20% от туристите са дошли по Южното Черноморие специално заради археологически обекти. През 2012 г. археолози работиха на устието на р. Велека, до Синеморец, средновековната крепост в Ахтопол, крепостната стена в Царево, крепостта Урдовиза в Китен, северната стена на Созопол, нос Акин в Черноморец, Срафово, Аква Калиде край Бургас, и античния мавзолей в Поморие. Резултатите от проучванията бяха представени от проф. Божидар Димитров, директор НИМ.

На срещата присъстваха министърът на финансите Симеон Дянков, зам.-министърът на икономиката енергетиката и туризма Иво Маринов, кметове на общини, археолози и представители на туристическия бранш.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес