Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва да излезем от проекта АЕЦ "Белене" цивилизовано

26 март 2012, 19:15 часа • 5576 прочитания

Конструктивно и цивилизовано трябва да се излезе от проекта АЕЦ ”Белене”, заяви в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Илиян Василев, бивш посланик в Москва.

„Шансовете за построяването на АЕЦ „Белене” намаляват и това е свързано с някои проектни дефицити, които са заложени в него още в самото начало”, каза още Василев. Според бившия посланик в Москва, това е свързано със заложена в проекта повече политическа амбиция, но с липса на икономическа конструктивност и добра бизнес логика.

„Времената вече са други, случи се „Фукушима”, световната икономика не е в растеж, а тъкмо обратното. Не е логично страната ни да влиза в такива рискови макропроекти”, каза Илиян Василев.

Според него, вариантът АЕЦ „Белене” да се дострои изцяло с руско участие и след 15-20 години да премине в български ръце, означава да се наруши една крехка финансова система, като не биха могли да се предвидят по-дългосрочни политико-икономически последици.

„Нормално е от „Росатом” да предлагат варианти за дострояването на АЕЦ „Белене”, защото това е единственият такъв проект в ЕС. Но няма как истински западен инвеститор да влезе на толкова късен етап в проекта, категоричен е бившият посланик в Москва. Според него е несериозно да се допуска, че Русия може да се включи като застане зад фиктивен западен инвеститор.

„Себестойността на произведената енергия от АЕЦ „Белене” ще бъде 4-5 пъти по-висока от тази, която произвежда АЕЦ „Козлодуй”, според последните изчисления на руски енергийни експерти, което отново поставя въпроса за неговата икономическа рентабилност”, уточни Василев.

„Проектът АЕЦ „Белене” е с много сериозни политико-икономически последици за България, затова е важно за неговото решение да се намери балансиран и цивилизован подход”, каза в заключение Илиян Василев.

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес