Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трибуналът в Хага отново обвини в геноцид Радован Караджич

11 юли 2013, 18:13 часа • 18074 прочитания

Трибуналът в Хага възстанови обвинението в геноцид срещу бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич, като отмени на втора инстанция предишно решение на съдиите по делото, предаде БГНЕС.

"Апелативното отделение...отменя оправдателната присъда, произнесена на първа инстанция, на господин Караджич за геноцид в общините...и възстановява обвиненията", заяви съдия Теодор Мерон от Трибунала в Хага, където Караджич сега ще трябва да отговаря по 11 обвинения за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Оправдателната присъда беше произнесена в средата на делото срещу Караджич във връзка с геноцида срещу мюсюлмани и босненски хървати през 1992 г. Сред останалите десет обвинения, които бяха запазени, фигурираше и геноцидът в Сребреница през юли 1995 г.

Днешното решение не означава, че Караджич е признат за виновен, тъй като делото срещу него продължава, а само, че въпросното обвинение отново е включено в обвинителния акт, по който съдиите ще трябва да се произнесат. В рамките на особена процедура на Трибунала в Хага защитата поиска оправдаването на обвиняемия след представянето на доказателствата на обвинението, което приключи на 25 май миналата година и преди началото на аргументацията на защитата.

В резултат на това Радован Караджич беше оправдан в края на юни 2012 г. по една точка от обвинителния акт, а именно геноцид между март и декември 1992 г. с цел унищожаването на мюсюлмани и хървати в редица общини в Босна. Обвинението обаче обжалва решението.

Останалите точки от обвинителния акт, включително за геноцид в Сребреница и девет обвинения в престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна бяха запазени и делото продължи.

Близо 8000 мъже и момчета бяха убити при клането в Сребреница (Източна Босна) през юли 1995 г. Хиляди мюсюлмани почетоха днес 18-та годишнина от началото на клането в Сребреница на 11 юли 1995 г.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес