Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тормоз в интернет: Колко уязвими сме? Анализ на киберексперта Христиан Даскалов (ВИДЕО)

25 юли 2024, 19:30 часа • 7644 прочитания

Зачестяват ли случаите на сексуален тормоз в социалните мрежи? 16% от тийнейджърите в Съединените щати преживяват някакъв вид сексуално насилие онлайн, преди да навършат 18 години, показва проучване на университета в Ню Хемпшир. 

Какви са рисковете от кибертормоза и има ли риск опасността да навлезе и у нас? На тези въпроси отговори киберекспертът Христиан Даскалов в предаването "Студио Actualno"

Снимка: БГНЕС

"Ситуацията с кибертормоза беше по-зле преди години. В днешно време има достатъчно закони, които да ни пазят. Но в момента се предлага регулация, която е с потенциално чудовищни последици за нашето общество и е провокирана от уж добрата мисъл и нагласа на регулаторите да ни спасят от нас самите", разказа експертът. 

Предложената регулация е под наименованието "Чат контрол" и цели приемането на нови правила, които ще налагат групово сканиране на цифрови съобщения - включително криптирани.

Законът, въведен за първи път през 2022 г., ще въведе система за модериране на качването“, която сканира всички ваши цифрови съобщения, включително споделени изображения, видеоклипове и връзки. 

"Ако тази регулация се материализира, това което ще стане е всички наши съобщения, които по принцип споделяме в социалните мрежи ще загубят своята криптографска защита", сподели Даскалов. 

Кое налага въвеждането на такава регулация и как да се справим с кибертормоза - вижте в интервюто: 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес