Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайна е колко хора остават без противопожарна защита

29 септември 2017, 10:30 часа • 1677 прочитания

12 районни пожарни служби ще бъдат закрити в страната, а хората, работили в тях, ще бъдат включени в екипите на други служби. Очаква се промените да влязат в сила в края на октомври.

Според главен комисар Николай Николов, който е ръководител на "Пожарна безопасност", това е пренасочване на хора, което да подкрепи други екипи по места, а в закритите служби ще работят доброволци, обучени от МВР. 

По думите му в закритите формирования хората не винаги са участвали в гасене на пожари, а екип в този вид представлява опасност за живота им, тъй като за да се започнат ефективни действия, винаги се е чакало пристигането на трети човек.

В 3000 населени места в страната няма противопожарни служби, поясни Николов пред bTV. Той призна, че със закриването на служби ще се увеличи времето за стигане до мястото на пожара.

От Синдикат "Огнеборец" обясниха, че проблемът е много по-сериозен. Според Венцислав Станков обучението на доброволците и съответно тяхната подготовка няма да са на достатъчно добро ниво. Станков допълни, че за да бъде един екип ефективен, са необходими поне шест души. Той попита два пъти комисар Николай Николов колко точно хора ще останат без противопожарна защита след промените. Николов не отговори на въпроса и каза: "Не е много добре по медиите да си задаваме и отговаряме на въпроси."

От синдиката алармираха, че има голямо текучество в службите и че без нови хора няма как да се работи. Ако възникне пожар, пожарната идва за 15-20 мин, когато закрият участъка, ще трябва да идва от следващия участък и така времето ще се увеличи на 35-40 минути, а при зимни усолвия - повече, смятат от "Огнеборец".

Според представителите на синдиката забавяне само с 10 минути може да бъде фатално. Тези първи минути се наричат "златни" и са много важни за навременните реакции, а що се отнася до медицинската помощ - отново първите 10 минути са решаващи за спасяването на човешкия живот. Категорично не трябва да се правят компромиси с 11,12,13-та минута, допълни Венцислав Станков.

Той припомни, че през последния период процентът на пожарите и загиналите в тях се е увеличил, съответно с 26,2% и 18%, а в докладите на ЕС непрекъснато се алармира за нарастване на интензитета и сложността на бедствията.

Комисар Николов отговори, че Пампорово и Боровец - две от службите, които предстоят да бъдат закрити, са изкуствено създадени служби – тяхната работа ще бъде поета от Самоков, Смолян и Чепеларе. Времето за реакция ще се увеличи и ще трябва да разчитаме на подобряване на инфрастуркутрата, допълни той.

Не може във всяко село да има противопожарна служба и сега има места, до които се стига за 30 минути. Само в големите градове пожарните имат готовност за пет минути да стигнат до мястото.  Аз също искам да има по-добри времена, каза още Николов.

На въпрос в Пампорово и Боровец как ще се пазят туристите, Николов предложи всеки хотел и туристически комплекс да си наемат частна противопожарна служба или да се обърнат към МВР за съдействие.

Според статистически данни в период от над 20 години в България е имало над 616 хил. пожара с 3299 загинали. При над 200 хил. пожара са нанесени материални щети.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес