Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Създават Национална служба за възпитателна подкрепа, отменят наказанията за малолетните

27 септември 2016, 12:41 часа • 1654 прочитания

Предвиждаме създаването на Национална служба за възпитателна подкрепа, която ще бъде правоприемник на сега съществуващата Централна комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.

Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева, по време на пресконференция в Министерски съвет, на която бе представен нов пакет законодателни промени в областта на детското правосъдие, предаде Фокус.

„Предвидено е тази служба да бъде към министъра на правосъдието, ще осъществява методическата дейност – ще приема стандартите за създаването на службите за възпитателна подкрепа към общините, които ще са основните служби, осъществяващи новите мерки”, обясни министър Захариева и допълни, че новата Национална служба за възпитателна подкрепа ще има и контролни функции.

Министър Захариева обясни, че по закон в специализираните домове за деца, извършили престъпление, само малка част от присъдите се определя срок. „Въпреки че в закона изрично е предвидено, че трябва да се определи срок, само за малка част от присъдите е определен срок. По закон максималният срок, за който децата могат да пребивават там, е 3 години, но имаме данни, че той често се удължава. Със закона, който предлагаме, максималният срок може бъде само 1 година, като има задължение на всеки 3 месеца да се прави преценка от педагозите и социалните работници за индивидуалните развитие на всяко дете. Т.е на всеки 3 месеца трябва да се прави преценка дали е необходимо детето да остане в този център, който е пак казвам, че ще бъде крайна мярка”, уточни министър Захариева.

България е една от държавите, в която законодателството изостава, дори и на фона на практиката, която се налага – вече съществуват специализирани състави, сини и специални съдебни стаи, допълни Захариева.

Освен законодателни промени в областта на детското правосъдие, предложението на правосъдното министерство включва и изцяло нов Закон за отклоняване и налагане на възпитателни мерки, както и свързани с него промени в НПК и НК. „С днешното обявяване на общественото обсъждане на този законопроект ще е първата, така необходима и дългоочаквана крачка в тази посока”, подчерта министър Захариева.

Тя изложи и основните промени, предвидени в законопроекта, а като най-важно изтъкна закриването на възпитателните училища-интернати и социално-педагогическите интернати и реорганизацията им в нови центрове с възпитателен надзор. „В тях ще бъдат настанени максимум до 10 деца в среда, близка до семейната. Изрично е предвидено в едно помещение да не могат да живеят повече от 3 деца, като за всяко е необходимо да се осигури минимум 6 кв.м. пространство и възможност за самостоятелна учебна подготовка. Към момента, в тези институции се намират 205 деца, като 50 са под 14-годишна възраст. В затвора в Бойчиновци се намират 20 деца, непълнолетни, които са с присъди”, обясни правосъдният министър.

По думите ѝ най-честите осъдителни присъди децата получават за престъпления, свързани с имуществото – кражби или грабежи. „Има 4 осъдени деца за убийства. Другите често срещани престъпления са свързани с разпространението на наркотици. Статистиката през 2014-2015 година се движи горе-долу в едни и същи граници”, допълни министър Захариева.

Наше задължение по международните конвенции е наказателното производство срещу непълнолетни да се гледат от специализирани съдебни състави, специално обучени прокурори и полицейски служители, допълни Захариева.

„Отпадат изцяло санкционните мерки срещу малолетните – от 8 до 13 години”, обясни Захариева и допълни, че новата уредба предвижда изцяло превъзпитателни мерки спрямо тях.

„При непълнолетните от 14 до 17 години, които са наказателно-отговорни, идеята е да се отклоняват от наказателното производство с налагане на възпитателни мерки за леките престъпления”, подчерта правосъдният министър. По думите ѝ всички изследвания по темата показват, че децата, извършили престъпление, са по-скоро жертви.

„Целта на възпитателните мерки и наказанието, когато има престъпление, е да интегрира и ресоциализира децата. Основната цел на възпитателните мерки и наказателните мерки срещу непълнолетни, трябва да бъде превъзпитание, а не наказание”, коментира още министър Захариева.

Тя допълни, че възпитателните мерки по навия закон могат да бъдат: „предупреждение”, което може да се наложи от полицейския служител или прокурора; „възстановяващи мерки”, предвиждащи възстановяване не нанесените щети с личен труд, когато има пострадало лице; „задължения”, изразяващи се в налагане на социално-отговорно поведение.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес