Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия отново спъва гласуването на българите

05 април 2013, 10:23 часа
Реклама

Сръбското външно министерство не позволи откриването на избирателни секции за български граждани извън дипломатическите представителства за парламентарните избори за български парламент на 12 май. Това съобщи Драголюб Иванчов, председател на Демократичния съюз на българите в Сърбия.

„Това означава, че българите с българско гражданство в Босилеград и Цариброд трябва да пътуват в Генералното консулство в Ниш или в Посолството в Белград за да упражнят правото си на вот. За повечето от тях, това не е по силите им и те няма да могат да гласуват”, добави Иванчов.

„Демократичният съюз на българите изразява огорчение и възмущение от постъпката на сръбските власти, още повече, че това се повтаря за втори път и се случва по време на неведнъж афишираните от най-високо ниво „никога по-добри сръбско-български отношения”. Не е в духа на добросъседските и приятелски отношения между двете държави демонстрирането на вражеско отношение и недоверие към българите придобили българско гражданство, но лоялни на Сърбия. Посланието, което се отправя към българските граждани в Сърбия, не е в духа на добросъседските отношения и в духа на стремежите на Сърбия за членство в ЕС. Това, както и непризнаването на малцинствен статус на Демократичния съюз на българите на местните избори в Босилеград на 6 май миналата година, нарушаването на правата на българското малцинство в областта на образованието, информирането, културата, служебната употреба на езика и писмото, вероизповеданието, преследването на лидерите и активистите на българските политически партии и неправителствени организации и икономическото обедняване на района, е израз на национална нетърпимост към българите от страна на официалната власт”, заяви Драголюб Иванчов.

Демократичният съюз на българите призовава българското правителство и всички партии участници на парламентарните избори за български парламент на 12 май да демонстрират политика на защита на правата на българите в чужбина и особено на българите в Сърбия.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес