Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът даде картбланш да се мятат домати по депутатите (ВИДЕО)

03 октомври 2017, 21:29 часа • 10426 прочитания

Димитър Григоров, Николай Колев-Босия, Кирил Чуканов, Калин Каменов и Алекс Иванов са оправдани от Софийския районен съд днес (3 октомври) за протестната акция "Томатина" от 9 септември 2015 г. Това съобщи в своя Facebook профил един от протестиращите тогава Димитър Григоров.

"Прокуратурата се отказа от обвиненията си в хулиганство и опетняване на полицейската униформа, при все че ние и не отричахме, че сме извършили деянието. То просто не е престъпно. Част от съдебното решение отново включва формулата, че сме упражнили своите конституционни права и че предварително публично обявеното замеряне на депутатите с домати по конкретен повод е легитимна форма на протест. "Макар и имплицитно да нарушава реда, протестът е протест затова, за да предизвика общественото внимание", пише в своята публикация Григоров, като благодари на адвоката Диньо Бозаджиев за защитата по делото.

По думите му има смисъл да се протестира. "Правотата може да се защити, макар и бавно", коментира още Димитър Григоров във Facebook.

Така на практика излиза, че съдът дава картбланш за формата на процес "Мятане на домати по депутати".

Припомняме, че Николай Колев - Босия посрещна с доматен протест депутатите след парламентарната ваканция през септември 2015 г. Тогава той се сдоби с разрешително за протест и имаше право да мята домати само при условие че не уцели някого.

Припомнете си в следващите видеа протестните доматени акции пред Народното събрание.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес