Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сумиста: Висшист съм, не убиец

15 октомври 2012, 11:52 часа • 21651 прочитания

Петър Стоянов - Сумиста опита да убеди Шуменския окръжен съд, че няма нищо общо с мокрите поръчки, в които го "набърква" обвинението.

"Не съм поемал поръчки за палежи, престъпления или убийства", категоричен бе соченият за лидер на престъпната група "Килърите".

За да убеди съда в невинноста си, Стоянов ще има на разположение днес целия ден.

Сумиста започна разказа си с биографични данни. Посочи, че е бакалавър от НСА и има две незавършени магистратури - в НСА и УНСС.

"Спечелил съм над 100 медала като състезател по сумо. Имам бизнес и съм упражнявал напълно легална дейност. Фирмата ми "Вип Брокерс" е застрахователна, а "Виста 1" е за разнос на минерална вода", заяви Стоянов.

За трима от ключовите свидетели по мегаделото за поръчкови палежи, побои и убийства – Лозан Цеков, Георги Петков и Боян Джамалов, Сумиста разказа, че са работили за него, но нямал никаква представа, че имат страничен престъпен бизнес.

"През 2010 година ме извикаха в полицията и ми казаха, че Боян се занимава с разпространение на наркотици, аз много се разочаровах. Извиках го, той отрече. Изгоних го и му казах да не стъпва повече в кафето ми", каза Сумиста. "С лихварство също не съм се занимавал, не знаех, че Боян се занимава с това. Моя е вината, че не съм си проверявал хората и затова сега съм на това дередже", каза още Петър Стоянов.

Припомняме, че на подсъдимата скамейка по делото "Килърите" в шуменския съд са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те са обвинени в поръчителство и изпълнение на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, нанасянето на телесни повреди на двама други, организирането на два палежа и взрив, притежание на незаконно оръжие. Според държавното обвинение, две от мокрите поръчки са наредени от бизнесмена Вълев, водач на убийците е президентът на федерацията по сумо Петър Стоянов, а останалите са негови подчинени.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес