Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СУ: Потопът от Библията резултат от сблъсък на астероид със Слънцето

19 октомври 2012, 17:04 часа
Реклама

В понеделник от 16:00 часа във физическия факултет на СУ ще се състои семинар на тема: "Космически влияния върху глобалните изменения на климата".

Конференцията в ауд. А315 ще разглежда космическите фактори, влияещи върху климата с акцент върху вариациите на слънчевото излъчване и тяхното климатично въздействие. Някои от космическите фактори могат да имат катастрофални последици върху климата на Земята. На семинара ще се разисква възможният механизъм, по който би могла да стане такава глобална природна катастрофа. Ще се обсъжда и потенциален механизъм за предизвикване на Потоп като този описан в Библията при евентуален сблъсък на астероид със Слънцето.

"Ако астероид се удари директно в Слънцето част от горещата материя от вътрешността му ще излезе на видимата повърхност на светилото и ще предизвика повишаване на неговото светлинно излъчване", изтъкнаха от Софийския университет.


Това, според експертите, би предизвикало драстично повишаване на изпарението на водата от океаните, на валежите и на топенето на ледниците на Земята. Покачването на слънчевото излъчване обаче не би предизвикало повишаване на температурата на Земята, поради охлаждането от изпарението (явление, което се използва за охлаждане в хладилниците) и намаляването на прозрачността на атмосферата (заради облаците), настъпващи при такъв процес. Този механизъм е единственият, по който може да настане глобален Потоп на Земята, като този описан в Библията, гръцката митология, щумерския епос Гилгамеш и много други древни ръкописи и легенди. Глобални валежи подобни на описаните в историческите източници могат да бъдат предизвикани само от директен сблъсък на много голям астероид със Слънцето.

Този теоретичен сценарий на нашите физици е залегнал в основата на филма на National Geographic Channel “Потопът и шотландският Розетски камък” от сериала “Древните досиета Х”. Първата му част е заснета в България и е фокусирана върху потопа в Черно море, потенциалната му връзка с библейският Потоп и възможният механизъм, по който може да стане такава глобална природна катастрофа. Материалите за това, които са представени във филма ще бъдат разисквани на научния семинар.

Невероятни дъждове в миналото подобни на описаните в Библията са установени и публикувани за пръв път от екип от Физическия факултет на Софийския Университет.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес