Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици жалби срещу резултати от първия тур на местните изборите

09 ноември 2023, 11:52 часа • 1017 прочитания

Общо 248 жалби са подадени до вчера от кандидати за кметове и общински съветници в административните съдилища в страната във връзка с оспорвания на резултати от проведения първи тур на местните избори, посочват от Върховния административен съд.

ОЩЕ: Константин Бачийски оспорва изборните резултати за Общински съвет

67 са оспорените резултати за избор на общински съветници. По жалбите вече са образувани административни дела в първоинстанционните съдилища, като част от тях ще бъдат присъединени за общо разглеждане.

От ВАС посочват, че е оспорен изборът на общински съветници в следните общини - Карнобат, Бургас, Сунгурларе, Несебър, Созопол, Горна Оряховица, Борован, Враца, Кърджали, Тетевен, Пазарджик, Брацигово, Ракитово, Велинград, Червен бряг, Долни Дъбник, Белене, Ветово, Русе, Борино, Девин, Костинброд, Годеч, Елин Пелин, Костенец, Антоново, Омуртаг, Опака и Велики Преслав.

149 са жалбите срещу избора на кметове в общини в страната. Сред жалбите има и искания за касиране на изборите в големи и малки населени места.

В момента тече 7-дневният срок за обжалване на резултатите от втория тур на местните избори.

Административният съд във Варна пък е оставил без разглеждане жалбата на Анастасия Тр. срещу решение на ОИК в Бяла за избиране на общински съветници от 30 октомври. Съдът е прекратил производството по делото само в тази му част. Жалбите са две и по втората жалба на Румен Ст. производството продължава, поясняват от Административния съд. 

ОЩЕ: Първи касиран избор за кмет в созополско село

"В мотивите си съдът посочва, че А.Тр. не фигурира сред лимитативно изброените в Избирателния кодекс лица с право да обжалват решенията на ОИК за определяне на резултатите от изборите. След като е обявена за избран общински съветник, след 30 октомври 2023 г. А. Тр. вече не е кандидат за такъв, безспорно не е партия или коалиция, нито твърди, че е лице, представляващо инициативен комитет, регистрирал кандидати за този вид избори. Съдът прави извод, че възможността, избран за общински съветник да атакува решението на ОИК за избора си, е изключена по силата на закона. За Анастасия Тр. не е налице правен интерес от претендираната отмяна на решението на ОИК, след като в резултат на същата е обективно възможно тя да изгуби това си качество", допълват от Съда. 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес