Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станишев: Крадецът вика дръжте крадеца

16 май 2013, 15:46 часа
Реклама

Позицията на Борисов и ГЕРБ за касиране на изборите не е изненада, това е типично деструктивна, безотговорна, емоционална и пораженческа позиция на партията, която твърди, че е спечелила изборите. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на БГНЕС. Има един фундаментален проблем при казаното от Борисов – той от една страна иска касиране, а от друга щял да прави кабинет, продължи социалистът. "Това е висш пилотаж на експертност, тъй като разбрахме, че Борисов е най-големият експерт в държавата", лаконично коментира Станишев.

Политически ГЕРБ показват стремеж за хаос, нестабилност в страната с една цел – да се създадат условия хората да останат управлявани от здрава ръка, а ГЕРБ със сътрудничеството на временното правителство, което е Б отборът на тази партия, да направят още едни избори, за да се закрепят на власт, смята той.

ГЕРБ искат да останат на власт на всяка цена, за да заметат следите от безобразията на тяхното управление. Очевидно е, че ГЕРБ не иска да сдава властта, а да влезе през задния вход, след като загубиха огромно доверие. ГЕРБ загубиха 34% в сравнение с 2009 г. БСП качи 26% реални нови гласове, заяви Станишев. Сигурно мечтата на Борисов е да се запише текст в Конституцията: докато не се запишат резултати за ГЕРБ, всички избори са невалидни. Кой иска да се касират изборите? Тези които ги правиха. Правиха ги ЦИК, служебното правителство, в което 4-ма или 5-ма от министрите са зам.-министри в кабинета на Борисов. Служебното правителство, което се държа коленопреклонно пред бившия премиер, искат да ги правят изборите областните управители на Борисов и Цветанов, областните директори на МВР на Борисов и Цветанов, подчерта Станишев.

Крадецът вика дръжте крадеца, това е съдържанието на позицията на ГЕРБ. ГЕРБ се опитва да дестабилизира ситуацията в страната, защото вижда, че не й излиза сметката. Защо обявява, че ще касира изборите в четвъртък, защо не го направиха в изборната нощ, защото все си мислеха, че някак си ще напаснат резултатите, за да създадат мнозинство. Борисов да признае, че ГЕРБ са в политическа изолация, нито една партия не ги поздрави. За какво – за най-безобразните избори, които България е виждала ли?. За купения контролиран вот, затова ли да ги поздравим? Борисов получи поздравления от Турция единствено. Борисов е първият български премиер, политически лидер, който покани министър-председателя на съседна държава да нахлуе в българската политика за своя лична изгода – да си има своя партия в парламента, това се опита да направи Борисов. Това се нарича национално предателство, категоричен е лидерът на БСП.

Днес важното, което трябва да се направи, е президентът час по-скоро да свика заседание на НС и то да се конституира, още във вторник, най-късно в сряда, веднага да връчи проучвателен мандат на първата политическа сила, която очевидно не може да формира правителство, защото никой не иска да си говори с тях. Ние сме готови да започнем в рамките на нашия мандат незабавни разговори, срещи с политически партии, работодателски организации, протестиращи, НПО за това коя е спасителната програма на България, каза още Станишев. Вече г-н Орешарски работи по програма, с която ще идем на разговори с политическите партии и ще водим този процес открито, посочи Станишев.

Нелепи са исканията на Борисов да работи за касиране на изборите - дори ако се следват разпоредбите на монтанската правна школа, заяви Станишев. В Изборния кодекс няма такива основания, категоричен е той. Призовавам ГЕРБ да спрат да правят криминална политика. Борисов живее в свой собствен свят, хубавото е, че поне призна, че Цветанов не е експерт. Оценката на Станишев е, че за първи път след 1990 г. едно правителство си отиде след протести.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес