Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станциите за рециклиране на Kaufland са с бутон “дари” от днес

09 октомври 2024, 17:51 часа • 288 прочитания

От днес клиентите на Kaufland България могат да дарят сумата от върнатите от тях пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в станции за рециклиране във веригата в полза на  Българския Червен кръст (БЧК). Достатъчно е само да активират бутон „Дарение“, за да подкрепят дейността на най-голямата хуманитарна организация у нас. Средствата ще бъдат използвани от БЧК за оказване на хуманитарна помощ на уязвими хора, подкрепа на нуждаещи се при бедствени и кризисни ситуации и реализиране на дейности в полза на обществото.

„Много се радваме, че клиентите ни проявяват толкова голям интерес към рециклирането и припознаха каузата ни за по-устойчива планета като тяхна. Сигурни сме, че сред тях има много хора и с големи сърца, които биха подкрепили дейността на БЧК. Многократно в бедствени ситуации ние от Kaufland сме били сред първите в България, които са дарявали стоки от първа необходимост за пострадалите. Знаем и колко е важно да получиш помощта на време. Затова се гордея, че с новото ни партньорство с БЧК, в случай на кризисна ситуация ще можем да помогнем на нуждаещите се, без да се губи време за организиране на дарителски кампании.“, каза Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България.

„Благодарим на Kaufland България за доверието и готовността да надградим нашето успешно и дългогодишно партньорство. Заедно сме осъществявали през годините много дарителски кампании, в които те са се включвали, както като компания, но също така са насърчавали и клиентите и служителите си да ни подкрепят. Новаторският подход към дарителството, който днес стартираме, дава началото на нов етап в развитието на дългогодишното ни сътрудничество.“, коментира акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

Kaufland България стартира проекта за обратно събиране на опаковки от PET и алуминиеви кенове през пролетта на 2023. До момента клиентите на веригата са върнали над 15,3 млн. опаковки, а изплатените от компанията суми са над 750 хил. лв.

Сумарното количество на предадените за рециклиране суровини възлиза на близо 350 тона. Полученият от пластмасата и алуминия материал ще се използва за производството на нови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Kaufland e първата верига хипермаркети, която постави автомати за обратно приемане на опаковки от пластмасови бутилки и кенове в обектите си. Поради големия интерес от страна на клиентите, компанията поетапно разширява мощностите и броя на станциите, които към момента са шест. Три от тях са в столичните квартали „Младост“ (“Филип Аврамов“ №3), Крива (бул. „Ген. Тотлебен“ №36) и Люлин (бул. „Царица Йоанна“ 97) , две в Пловдив (бул. „Цариградско шосе“ № 94 и ул. „Брезовско шосе“ №127) и един във Варна (ул. „Д-р Петър Скорчев“ №2).

Автоматите дават възможност на клиентите лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда. Станциите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове. В тях не се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

За всяка върната в станциите за рециклиране PET* бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки, който ще могат да дарят в подкрепа на хуманитарните каузи на БЧК.

Пълните условия и списък с магазините на Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук:

www.kaufland.bg/recycle   

Пълните условия за дарителската инициатива „Рециклирай и дари“ са публикувани тук: www.kaufland.bg/redcross

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес