Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София вече има център за наблюдение на подлезите

30 ноември 2013, 09:14 часа • 27433 прочитания

Всеки ден Столична община води война за опазване на подлезите от вандали. Оказва се, че за ремонта на един подлез отиват колосалните 50 хил. лв., а само седмици по-късно той вече е в окаяно състояние. Едва 15 от 82-та подлеза в столицата са осветени, поддържани и охраняваните. Това означава, че за около 80 хил. души всеки ден пресичането е игра на руска рулетка, съобщава „Преса“, цитирана от БЛИЦ.

„Още през 2009 и 2010 г. извършихме обследване и направихме паспорти на всички подлези, след което разработихме програма за тяхното поетапно възстановяване и ремонтиране. Изготвихме и инвестиционни проекти на 55. На 31 от тях направихме основен ремонт за над 3,5 млн. лв., като 2 млн. лв. дадохме само за цялостната мащабна реконструкция на подлезите при гара „Подуяне“ и на бул. „България“ при комплекс „Бокар“, обясни заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

До месец ще започнат ремонтите на шест по бул. „България“, на 5 по бул. „Ботевградско шосе“ и на един по бул. „Драган Цанков“.

„Ужасното в случая с подлезите е, че общината влага много сили и средства за ремонтирането – около 50 000 лв. средно за един, и стопанисването им, а вандалите ги унищожават след това за броени седмици. Водим истинска битка за всеки един и за отвоюването му от злосторниците“, заяви Христов.

Шефът на Общинска дирекция „Обществен ред и сигурност“ Красимир Димитров каза, че само преди ден е започнал да функционира първият в столицата изнесен център за видеонаблюдение на всички подлези по бул. „Ботевградско шосе“. Центърът има диспечерски пункт. Който се намира на кръстовището на „Ботевградско шосе“ и ул. „Витиня“. В него постоянно ще има дежурен диспечер, който ще следи на мониторите какво се случва в петте ремонтирани досега подлеза по булеварда. В тях бяха монтирани през тази година камери за 180 000 лв.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес