Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София плаща повече на чистачите си отколкото на музикантите

26 февруари 2014, 14:07 часа • 15356 прочитания

Културата явно не е сред приоритетите на Столична община или поне така излиза от мизерното заплащане, което нейните дейци получават. Финансирането е толкова ниско, че един от най-известните ансамбли – „Софийски солисти”, започва протести срещу институцията. Това става ясно от създадено събитие в социалната мрежа Facebook под наслов „Протест под формата на концерт”.

Първата протестна проява на музикантите ще е на 27 февруари. На концерта си във Военния клуб в София от 19 ч. те ще свирят със светлоотразителни жилетки. В социалната мрежа обясняват защо:

„Избрахме ги неслучайно, защото заплатите на оркестъра са по-ниски от тези на работниците в чистотата, като в същото време по никакъв начин не омаловажаваме достойният труд на тези хора.

От много години поставяме въпроса за мизерните ни заплати пред ръководствата на Общински Културен Институт „Красно Село” и Столична Община, но безрезултатно. С този концерт поставяме началото на поредица от протестни действия за адекватно и достойно заплащане на нашата културна дейност, защото сегашното положение поставя под директна заплаха съществуването на един състав с 52-годишна история. Този въпрос е още по-наболял и актуален в светлината на кандидатурата на София за Европейска Столица на Културата-2019 година”, казват музикантите.

Те споделят и кои произведения ще могат да бъдат чути на концерта:

А.Корели-Кончерто гросо №-1
А.Вивалди-Концерт за цигулка и два оркестъра-солист Евгени Николов
Адриан Павлов-Приспивна (за струнен квартет и оркестър)
Струнен концерт в състав:Йордан Димитров;Стоимен Пеев;Огнян Константинов и Димитър Тенчев
Густав Холст-Сюита"Свети Павел"

Музикантите призовават всеки, който е съпричастен към каузата им, да посети събитието.

Снимка: архив



 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес