Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сняг срути част от покрива на галерията в Русе

04 февруари 2014, 15:29 часа • 9727 прочитания

Част от стъкления покрив на Русенската художествена галерия се е срутил заради снега, предаде БГНЕС.

Отломките са паднали в залата, където е експозицията с картини на стари майстори, сред които и платна на Дечко Узунов. По чиста случайност няма пострадали, тъй като инцидентът е станал вчера, когато галерията почива.

Уредниците са установили, че част от покрива е срутен тази сутрин, когато са отишли на работа. Причината е снегът, който е натежал върху стъклата при топенето. Отделно до галерията се намира жилищна кооперация, откъдето хората си изхвърлят снега върху покрива на културния институт. През миналата година от галерията са били принудени да си направят метален бордюр и мрежа, за да спират снега, но и това не е помогнало. За щастие разлетелите се стъкла от покрива не са повредили картините, каза директорката на галерията Елена Великова.

На място да огледа щетите дойде лично кметът на Русе Пламен Стоилов заедно с главния архитект Живка Бучуковска. Състоянието на галерията е доста плачевно, тъй като от построяването й през 70-те години не е правен основен ремонт. Покривът тече при всеки дъжд, а в една от залите са се образували огромни фуги. Само за последните 2 месеца те са се увеличили с 0,5 см. Наложително е да се направи спешен ремонт, като предстои специална комисия да огледа конструктивното състояние на сградата.

Преди две години общината бе изготвила проект за реконструкция на цялата галерия, но той не бе осъществен. Сумата специално за сградата на галерията бе 1,3 млн.лв.

"Това, което приоритетно сме заложили, е при първа възможност да се кандидатства за европейско финансиране. Същевременно търсим и други възможности – специално за покрива се надяваме с част от парите от приватизацията да го ремонтираме", заяви кметът Пламен Стоилов. Той обясни още, че ще се търсят средства от фонда за бедствия и аварии за укрепването на сградата.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес