Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Снеговалежът няма да е пречка за "Сурва"

26 януари 2016, 13:39 часа • 2479 прочитания

Снеговалежът няма да е пречка за фестивала "Сурва", подготвили сме се добре. Това каза кметът на Перник Вяра Церовска по време на пресконференция по повод предстоящото юбилейно издание на 25-тия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” - 2016 г.

"Дано условията да бъдат добри. Изчистили сме снега, прибрали сме го дори, за да не се образува киша, ако времето стане по-топло", увери кметът на Перник.

Тя допълни, че и тази година във фестивала ще бъде запазен народният обичай, който се предава всяка година и е съхранил пътя на фестивала, предаде Фокус.

"Фестивалът е самото събитие - шествието. Въпреки това ние сме направили много съпътстващи събития, които да известят и да направят фестивала много по-мащабен", посочи Церовска. Като пример тя даде изложба, представяща фестивалът в НДК, организиран конкурс за най-добри фотографии, за най-добро селфи, както и за най-добро есе по време на самия фестивал. "Приготвяме и един филм, който бе започнат още в началото на месец януари, в който е представена подготовката за него. Ескалацията му наистина е на 29, 30, 31 януари, но много по-хубавата част, която не може да се види през тези три дни е неговата подготовка, и с този филм ще покажем това, което се случва във всяко село в областта преди празника. Той се организира в най-малките населени места, където се събират поколенията, младите се прибират, сурвакарите се събират около огньовете по селата, всичко това ще бъде показано", разказа Церовска. Тя допълни, че в училищата в областта учениците също са ангажирани с празника с работилници за маски и изработването на украса за целия град. "Така че съпътстващите събития ще обогатят фестивала, а той ще бъде фестивал на хората, които запазват традициите през поколения и правят този фестивал толкова истински и толкова български", каза още кметът на Перник.

Очакваме над 100 000 туристи да посетят града по време на фестивала "Сурва", каза зам.-кметът по образование и култура на Перник Севделина Ковачева.

"Фестивалът се развива с всяка една изминала година и привлича все повече хора, които участват в него. Тази година можем да се похвалим с рекорден брой участници - в състезателните дефилета през 2016 година ще участват общо 110 групи или 6 382 участници, което досега не се е случвало", отбеляза Ковачева. Тя допълни, че 92 групи с 5 961 участници са от България. Само от Община Перник участниците са 1 544, а от областта – 1 908.

"От страната групите са общо 48, с 2509 участници от 25 общини на 13 административни области", посочи Ковачева. По думите ѝ чуждестранните групи тази година са 19, което също е рекорден брой. Те са предимно от Македония, Сърбия, Румъния, Гърция и Албания. "С интерес тази година ще видим и групата от Мали, които ще покажат африкански маскараден обичай на нашия фестивал. Очакваме много важни гости от чужбина и над 100 хиляди туристи, които да посетят града и да наблюдават фестивала", отбеляза още Ковачева.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес