Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След самолетната катастрофа в Граф Игнатиево: Какъв е падналият самолет L-39ZA "Албатрос"? (СНИМКИ)

13 септември 2024, 14:20 часа • 3978 прочитания

След като учебно-тренировъчен двуместен самолет L-39ZA "Албатрос" кататрофира при подготовката на утрешните демонстрации за авиошоуто в Граф Игнатиево, станаха ясни детайли относно типа на самолета.

Припомняме, че авиошоуто трябваше да се проведе по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили. След инцидента тържествените събития бяха отменени от военния министър Атанас Запрянов. В момента се провежда разследване.

Снимка на чешки L-39ZA "Албатрос" на чешката компания-производител Aero Vodochodu. Снимка: "Aaron's Aircraft Images"

Какъв е самолетът L-39ZA "Албатрос"?

"L-39ZA "Албатрос" е високоманеврен реактивен учебно-боен самолет, предназначен за първоначално и напреднало летателно обучение, както и за първоначално обучение и усъвършенстване на летателните умения на екипажите по бойно използване“, посочват от Министерството на отбраната.

На 17 септември 2016 г. България чества 30-ата годишнина на L-39ZA „Албатрос“. Министерството на отбраната публикува видеоклип, с който я отбелязва.

Още: Катастрофа с военнотранспортен самолет у нас (ВИДЕО)

Българската поръчка за този тип самолети датира от 1985 г. – общо 36 самолета, разпределени в две ескадрили. Първата от тях е от състава на втори и учебно-боен авиополк (УБАП), базиран на летище „Каменец“. Тя получава 12 самолета през 1986 г. и още няколко през 1987 г. Втората ескадрила получава 12 броя L-39 ZA през 1990 г. През 1987 г. е доставен и тренажор TL-39, монтиран във ВНВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, коментира авиофорум „Гражданска авиация“.

Първата група български пилоти – общо 10 души, както и инжерено-технически състав, заминават на курс за приучване на новия самолет през март 1986 г. Той се провежда в учебния център на ВВС на Чехословакия в Кошице.

Курсът е с продължителност два месеца. През месец май летателният и инженерно-техническият състав са допуснати до полети и експлоатация на самолета с отлични резултати. Първият L-39Z A с борден номер 827 каца на българска земя и е зачислен в 2-и УБАП, летище „Каменец“, на 1 септември 1986 г. Новият самолет служи за замяна на остарелите самолети за повишено летателно обучение УМиГ-15 и МиГ-17 в една от ескадрилите на 2-и УПАБ, а другата по това време лети на МиГ-21. След извеждането от въоръжение на МиГ-21, и двете ескадрили на полка в „Каменец“ са превъоръжени с L-39 ZA.

Още: Българска фирма с украински подизпълнител ще поддържа самолетите L-39

През юни 2006 ж. авиобаза „Каменец“ е закрита и самолетите са включени в състава на новообразуваната Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес