Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След потопа в Централна и Източна Европа: Има ли опасност за България?

16 септември 2024, 11:09 часа • 6809 прочитания

Критична е ситуацията в Централна и Източна Европа заради бурята "Борис", която предизвика силни дъждове, които засегнаха Австрия, Чехия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. За съжаление последвалите наводнения взеха жертви, Полша вече обяви бедствено положение, а метеоролози в Австрия смятат, че река Дунав може да достигне нива, които се наблюдават веднъж на 30 години в австрийските райони Вайнвиртел и Моствиртел.

Междувременно днес служебният премиер Димитър Главчев свика работна среща в Министерския съвет заради наводненията, като във фокуса й ще бъде въпросът дали бедствието налага превантивни действия и от страна на българското правителство.

По-късно стана ясно: След работна среща при Главчев: България няма да бъде засегната от бедствието, заляло Европа.

Ще дойдат ли тези проливни дъждове в България? Има ли опасност от преливане на река Дунав? С тези и други въпроси Actualno.com се обърна към институциите, които са запознати с обстановката. Това са - Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” към Министерство на транспорта.  

Ще ни подминат ли дъждовете?

Количества валежи, подобни на тези в Централна и Източна Европа, в България не се очакват, увери дежурният синоптик от НИМХ Красимир Стоев пред медията ни. Причината за това е, че циклонът, който е причината за тези обилни валежи, се премества на запад, обясни още той. 

Валежите в България са слаби

"В България има валежи, но те са слаби между 1 и 5 л/кв.м, в отделни райони до 10 л/кв.м. За изминалото денонощие най-голямото количество е  16 л/кв.м в Шалбла и 12 л/кв.м на Калиакра", коментира Стоев. Дежурният синоптик добави, че това са умерени валежи, които не могат да предизвикат такива щети.

От думите на дежурния синоптик стана ясно, че в българския участък на река Дунав валежите са символични, като за изминалото денонощие са отчетени под 1 л/кв.м. ОЩЕ: Потоп в Централна Европа: В Полша преля язовир (ВИДЕО)

Нивата на река Дунав у нас

Actualno.com провери и какви са нивата нивата на река Дунав. Нещо, което се извършва в хидрометеорологичните станции по поречието на българския участък на реката всеки ден и може да видите ТУК

Забелязва се повишение на нивото на реката с 14 см край Ново село, което всъщност е най-западната хидрометеорологична станция, която измерва Дунав в България. От станцията обаче увериха, че това покачване не е драстично. 

Край Лом нивото на Дунав се е повишило с 6 см, край Оряхово с 2 см, край Никопол с 1 см. Нивата на реката край Свищов и Русе не са се променяли през последното денонощие. В Силистра то даже е спаднало с 2 см. 

"Нивото на Дунав в Русе и Силистра е исторически минимум за тази дата, което означава много ниски води. Няма опасност от наводнения", увери Константин Ялъмов, главен експерт в Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав”.

Той обясни, че наводненията в Австрия и Словакия се случват, защото реката в горния си участък е много малка. "Ние сме в Долен Дунав", каза той и поясни, че тези количества, които в горната част на реката са много и причиняват наводненията, за нас са средни води.

Кога би възникнала опасност?

"Няма нищо опасно. Тябва да има допълнителна приточност от големите реки Сава, Драва, Тиса, Велика Морава, за да стане при нас опасно. Това нещо го няма към момента", увери Ялъмов. 

Той коментира дали би създало опасност евентуалното изпускане на вода от хидровъзела при “Железни врата”, като посочи, че в такъв случай нивото ще се покачи, но не в опасни граници.ОЩЕ: Наводненията в Европа взимат жертви (ВИДЕО) 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес