Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандална реклама с "напитка" за шмъркане възмути социалните мрежи

28 август 2024, 15:22 часа • 3325 прочитания

Реклама на енергийни прахчета за шмъркане, представяни като алтернатива на енергийните напитки, предизвика бурни реакции в социалните мрежи. В центъра на скандала отново се оказа фолкпевицата Диона, която по-рано тази година беше заловена да шофира под въздействието на кокаин.

С публикация в Instagram, където има над 445 000 последователи, сега тя промотира тези прахчета като законни и напълно безопасни, въпреки че на сайта на продукта има предупреждения за възможни рискове при употреба. Прахчетата, рекламирани като алтернатива на енергийните напитки, се приемат чрез тръбичка, включена в комплекта.

Actualno.com вече писа за опасната мода, която набира сили у нас, подробности вижте тук.

Подобни енергийни прахчета започват да набират популярност и в други страни и засега не подлежат на регулация. В България ситуацията е сходна. Няма забрана за продажба на стандартни енергийни напитки на лица под 18 години, въпреки че са направени предложения за такива ограничения в Закона за здравето, които все още не са приети. Още: Учени: Енергийни напитки, свързани с внезапен сърдечен удар

Урок по шмъркане

Внимание върху този въпрос обърна центърът за подкрепа на хора, зависими от наркотици и алкохол "Розовата къща".

"Скъпи родители и радетели за добруването на младежите на България, докато се бяхме съсредоточили да гледаме в гащите и чаршафите на приятелчетата им, на пазара е излязал иновативен и много, много интересен продукт! Тове е едно комплектче с прахче за шмъркане и тръбичка към него. Прахчето е рекламирано като безвредно и дори полезно, като съставките му са същите като при енергийните напитки. Лъскавката, приличаща на метална, тръбичка веднага предизвика завист в очите на младежите, които вече пошмъркват "контролирано", пишат от организацията и допълват:

"Това си е урок по шмъркане."

"Вълшебен прах" 

На сайта на дистрибутора твърди, че продуктът е със 100% природен извлек и е напълно безопасен. Прахчето се предлага в опаковки от един грам (20 порции) и два грама (40 порции) на цени от 16 и 21 лева. Според дистрибутора, продуктът е лабораторно тестван и е доказан като напълно безопасен при нормална дозировка.

Въпреки това, потребителите са предупредени да се консултират с личния си лекар при наличие на алергии и да прочетат съдържанието на продукта, преди да го използват. Още: Витае усещането, че “Мис Силикон“ няма да бъде наказана: Диана Русинова в “Отговорите“(ВИДЕО)

Препоръчителният дневен прием е до три пъти, а минималната препоръчителна възраст е 16 години, както е посочено на сайта на дистрибутора. Поради съдържанието на кофеин, който може да предизвика свръхвъзбуда у децата, се препоръчва родителски контрол. 

Реакция

Освен стотиците коментари под публикацията на певицата, темата предизвика и политическа реакция.

"Докато "Възраждане" създават несъществуващи проблеми и спират неслучваща се в училище пропаганда, родни "инфлуенсъри" пропагандират по особено безотговорен начин "шмъркане" на нова енергийна напитка като "напълно безопасна и здравословна", написа във Facebook депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Лена Бориславова. По думите ѝ рекламата "очевидно е успешна", но енергийните напитки няма как да бъдат здравословни, особено за деца и подрстващи.

"Проучванията сочат, че консумацията на енергийни напитки води до високо кръвно, сърдечносъдови проблеми, главоболие, стрес и хиперактивност. Според данни за 2014 г. младите хора у нас, включително децата от 8 до 12 клас приемат такива напитки 5 пъти седмично, а оттогава се наблюдава увеличение на консумацията, като на места търсенето е по-високо от това на бутилирана вода", пише тя. Още: Забраняват продажбата на енергийни напитки на деца

Бориславова информира, че с колегата си Васил Пандов ще изпратят въпроси до МВР, БАБХ и здравното министерство дали и какви рискове за подрастващите съществуват при приемане на "напитката".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес