Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Сирене" с 80% вода свободно се продава на българския пазар

24 септември 2024, 18:48 часа • 502 прочитания

На българския пазар има продукт, който се продава като сирене, но в него няма мляко. Продуктът е бил разкрит по време на съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението.

Въпросният продукт съдържа 75% вода, 4,5% сол и добавки като нишесте и подобрители. "Въпросното сирене струва 6,90 лева за килограм. И макар това да не е първо нарушение на предприятието, то продължава да работи", обяви Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите. 

"Специално това предприятие два пъти затворено след активното участие на асоциацията и нашето сдружение. И продължава да работи, което може би е по-притеснителният факт", каза от своя страна Андрей Велчев от "За достъпна и качествена храна".

От Агенцията по храните обаче казват, че в случаи като този са безпомощни. "След като установихме нарушението и го затворихме временно, предприятието продължава да работи. Изпращаме документи в прокуратурата и след един месец прокуратурата ни връща отговор, че няма данни за престъпление", каза доктор Камен Николов от агенцията. Още: Над 90% от фирмите работят по правилата: От бранша защитиха родните млечни продукти 

Браншът настоява за законови промени, с които да се завишат санкциите за некоректни производители на млечни продукти, а при многократни нарушения - да се отнема лиценза.

Като цяло обаче от "За достъпна и качествена храна" успокояват, че в търговската мрежа няма опасни млечни продукти. Дори, когато търговците са некоректни, то става въпрос за заблуда на потребителя и некоректна практика, а не за нещо опасно за здравето на човека, обясни Андрей Велчев. 

Владислав Михайлов обяви, че цената на килограм истинско сирене, което излиза от производителя е 10-11 лева с ДДС. "За съжаление някои търговски вериги слагат надценка от 100% на продукта, който получава и така крайната цена става 20-22 лева за кг", добави той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес