Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще бъде ли "царят на българите" на 9 май в Москва?

04 май 2015, 09:00 часа •
Реклама

Четири пъти – толкова се споменава името на Симеон Сакскобургготски като цар в литургиите на големи празници. Това е смайващо, защото на местата, където се слага името на Симеон, излиза, че България е монархия, а не република. Това заяви богословът Тони Николов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Предложението за името на Симеон е на патриарх Евтимий, не на пловдивския митрополит Николай, посочи Минчо Спасов. Патриархът е направил формата за споменаване на българските царе още преди да падне Втората българска държава, не Николай, върна се в историческите дебри Спасов, който е известен като член на НДСВ и беше депутат от нейната квота. 1946 година руските щикове са достатъчно основателна причина, за да се отмени тази форма, каза още Спасов.

Някои явно смятат, че г-н Сакскобургготски иска да отиде в Русия на 9 май и действат в тази насока, посочи Николов. Има информация за натиск на руската църква по въпроса, каза богословът, а Спасов иронизира със снимка с 20 руски шпиони. Да видим дали г-н Сакскобургготски ще е на 9-ти май на парада в Русия за Деня на победата, усмихна се Николов.

След като не сме монархия, в литургиите се споменава само правителството без конкретни имена. През 2001 година Симеон Сакскобургготски се закле в Конституцията пред патриарх Максим и за мнозина това е признание, което отрича монархията, обясни богословът.

Минчо Спасов веднага се обърна към библията и Евангелие на Матей, 22 глава. Николов веднага попита: „Вие като бяхте депутат по времето на Симеон, мислехте ли го за цар?”. Спасов отговори с: „Когато вземеш втора шофьорска книжка, първата не се отменя”. Тогава дали един християнски патриарх, който излезе на минарето и отправи призив за молитва към Аллах, продължава да е патриарх, продължи Николов.

Вие в крайна сметка сега поданик на Симеон ли сте или гражданин на България – този въпрос също беше отправен към Спасов. Той отвърна, че решението на Светия Синод не може да бъде коментирано от никого, освен от вселенския патриарх. Но и той нарича Симеон с името „василевс”, каза Спасов. И заяви, че е гражданин на България. Като войник и депутат съм се клел в Конституцията на България, на която има герб с корона, двусмислено посочи Спасов.

За финал Николов каза, че очаква преосмисляне на решението на църквата, защото дори не всички митрополити са го подписали.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес