Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест сигурни партии в НС, люта битка за второто място: Социологията преди вота

07 юни 2024, 07:50 часа
Реклама

Предизборната кампания не внесе сериозна динамика в електоралните нагласи и не успя да реши основната интрига на предстоящите избори – битката за второто и третото място.

Реклама

Това сочат данните от проучването на “Тренд”, проведено между 29 май и 4 юни по поръчка на “24 часа” и “Нова броудкастинг груп” сред 1007 пълнолетни граждани.

Електорални нагласи

ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 26.5% сред гласуващите. За второто място се борят "Продължаваме промяната-Демократична България" с 15.3%, "Възраждане" с 15.1% и ДПС с 14.9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна, уточняват от "тренд".

ОЩЕ: ГЕРБ с "комфортна преднина", за второто място спорят три партии: Проучване

БСП запазва петата си позиция с 8.5% от гласуващите, а „Има такъв народ“ ги доближава с 5.9% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Близо до парламентарната бариера и с шанс за парламентарно представителство остава "Солидарна България с 3.4%. "Синя България" получава подкрепата на 2.1% от гласуващите. След тях се нареждат ВМРО с 1.4%, "Левицата" с 1.3% и "Български възход с 1.1%.

Опцията „Не подкрепям никого“ събира 4.4%, но резултатът не участва в разпределението.

Избори за европарламент

Не се отчита сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за Европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на ПП-ДБ за Европейските избори, а БСП ще се представи с близо половин процент по-слабо на тях.

Избирателна активност

Избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да се различава съществено от тази на последния вот за Народно събрание. 48% от пълнолетните българите, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас. Това прави очаквана активност за парламентарните избори между 2.5 млн. и 2.7 млн.

Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и при тях активността ще бъде между 2.3 млн. и 2.450 млн. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес