Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на ПСС: Обикновено бури в планините има след обяд

04 юни 2024, 07:45 часа

Статистиката показва, че явления като мълнии и градушки, се случват следобяд, каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Емил Нешев за бурите и планините. 

Реклама

"Излизайки в планината, трябва да имаме предвид, че атмосферните процеси се развиват доста бързо. Както е слънчево, се скупчват облаци и почва да гърми и да вали. Препоръките са да тръгваме по-рано сутринта, за да може до обед, раниня следобед да сме се прибрали. 

Съвети при буря в планините

Шефът на ПСС обясни, че това, което можем да направим, е да се отървем от всичко електронно и да се отдалечим от металите. "Другото, което можем да направим, да не бързаме. Да застанем на едно място, да се опитаме да се изолираме с постелка за спане или нещо подобно и да се свием в клекнала позиция ниско долу до земята, без да се движим и да запазим самообладание", обясни шефът на ПСС. По думите му паниката обикновеноводи до грешни решения и създава по-големи условия за инциденти.

Планинските спасители в България

"Има над 530 планински спасители в България. В Неделя завърши последният курс за планински спасители и имаме още 14 нови планински спасители, придобили званието след 3-годишно обучение. Полагаме всички усилия. Що се отнася до специализираната техника, има още много какво да се желае", каза Нешев. Той вярва, че нещата с медицинските хеликоптери се движат в правилна посока. ОЩЕ: Емил Нешев: Годината завърши с рекордните 167 спасителни акции в планината

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес