Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Селин Бърн е сопраното на Хосе Карерас за концерта в България

29 октомври 2012, 10:48 часа • 26869 прочитания

На 10 декември ценителите на класическата музика ще имат възможност отново да се насладят на отбрана част от хитовия репертоар на определяния за един от най-красивите гласове на ХХ век - световноизвестния тенор Хосе Карерас.

Концертът ще се проведе в зала 1 на НДК от 20:00 часа, съобщиха организаторите от Музикално-продуцентска компания Жокер Медиа.

Карерас ще пее под съпровода на Софийската филхармония и Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ под виртуозната палка на Девид Хименес – ученик на Херберт фон Караян.

Роден в Барселона, Давид Хименес учи пиано и композиция в Conservatori дел Liceu в родния си град. По-късно той специализира дирижиране в Hochschule für Musik във Виена и в Кралската музикална академия в Лондон със сър Колин Дейвис. Тъй като прави дебюта си на Хановер NDR оркестър през 1994 г., той се появи в световен мащаб с водещи на най-известните оркестри и солисти в места като Роял Албърт Хол, Берлинската филхармония, Salle Pleyel, Виена Концертхаус, Токио Suntory Hall, Карнеги Ню Йорк Хол и Ейвъри Фишър Хол. През тези години Давид Хименес е повел повече от 200 оркестри, включително Виенската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Münchner филхармония, Оркестъра на Париж, Чикаго филхармония, Токио филхармония и Ню Япония филхармония, със солисти като Йо Йо Ма. В момента е главен гост-диригент на Букурешки филхармоничен оркестър и като диригент лауреат на Orquestra Simfònica Del Valles в Барселона.

Вече е ясно и името на сопраното, което Карерас сам определи - това е очарователната ирландка Селин Бърн.

Селин Бърн дебютира в Карнеги Хол и The Royal Opera House, Covent Garden. Нейните изяви в тези и други места, включително Националната концертна зала - Дъблин, Ермитажа - Санкт Петербург, зала Чайковски - Москва, National Grand Theatre - Пекин, и Berliner филхармония, са били посрещнати с ентусиазирано признание от публиката.

"Тя има присъствие, мощен и гъвкав глас и интелигентност, за да се разбере как музика и думи да работят заедно" - ирландският Times.

Селин сътрудничи със световноизвестни тенори като: Хосе Карерас, Roberto Alagna и Йосиф Calleja. Заедно с Карерас Селин участва в Ротердам, Линкьопинг, Малмьо, Щутгарт, Франкфурт, Мюнхен, Tecklenburg, Берлин, Нюрнберг, Хамбург, Загреб, Задар и Любляна.

Музикалното си партньорство с Роберто Alagna в концерти в два основни художествени центъра на Русия: зала Чайковски - Москва, и в известния Михайловски (Мусоргски) театър в Санкт Петербург, а изпълненията си с Джоузеф Calleja я доведоха до Истанбул.

Селин също участва в турската култура и конгресен център Lufti Kirdar в Истанбул Borusan

Билетите за концерта са почти привършили, но определени количества може да намерите в мрежата Еventim.bg, както на касите на билетен център НДК.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес