Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седми успех за Льоб в „Монте Карло“

20 януари 2013, 14:11 часа • 8874 прочитания

Безспортият №1 в Световния рали шампионат записа пореден триумф, негов седми в Княжеството. Тази година Льоб ще участва само в още три старта от WRC, но още с първия си старт за сезона доказа (за пореден път) кой е доминаторът на асфалта. Неточно казано в този конкретен случай, тъй като участниците в рали „Монте Карло“ почти не видяха асфалт, който в по-голямата част от състезателната дистанция бе покрит от сняг.

Льоб бе обявен за победител две отсечки преди края на надпреварата, тъй като 17-и и 18-и етап бяха анулирани от организаторите заради големия брой зрители в тях. Така резултатите след 16-ата отсечка (и най-прочута, второто минаване на „Кол дьо Тюрини“) бяха обявени за финални, с което Себ Льоб записа 77-а победа в кариерата си.

Втори, при дебюта на VW Polo R WRC, остана Себастиан Ожие. Автомобилът показа бързина и надеждност, което е предпоставка за надежди за световна титла за Ожие. Яри-Мати Латвала нямаше късмет и отпадна от надпреварата.

На трета и четвърта позиция се класираха титулярите на Citroen – Дани Сордо и Мико Хирвонен. За Сордо това бе завръщане във WRC. Испанецът имаше проблеми по излючително трудното трасе, но може да е доволен, че финишира пред тазгодишния лидер на отбора – Хирвонен. След тях финишира Бриан Буфие отново със Citroen.

Ford се провали в Монте Карло. Мадс Остберг завърши една шести, а другите три екипажа отпаднаха след инциденти. Мадс също можеше да не види финала, след като се удари в SS16 и колата му трябваше да се ремонтира. Отмяната на последните два етапа обаче дойде като манна небесна за него е екипа на Ford. Най-много трябва да съжалява руснакът Евгени Новиков, който завърши петъчния ден на трета позиция.

На снимката: Дани Сордо

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес