Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ лобират за шистовия газ в Румъния и България

11 юни 2012, 09:49 часа • 6792 прочитания

В края на май властите в Румъния и България бяха посетени от американският посланик Ричард Морнингстар, специален пратеник на държавния секретар по въпросите на енергетиката в Евразия, съобщава електронното издание ”Нейчурал газ Юръп”. При срещите с президент на Румъния Траян Бъсеску и властите в София шистовият газ е бил основната тема на разговорите, като Морнингстар е настоявал за обществена дискусия за оценяване на рисковете и ползите от технологията хидравлично разбиване.

След срещата в Букурещ президентът Бъсеску каза, че ако Румъния иска да бъде конкурентна и уверена на енергийния пазар, то тя трябва да разработи стратегия за разясняване на обществото, че добивът на шистов газ не представлява сериозна заплаха за околната среда, здравето или други икономически проблеми.

По време на посещението в София, където законодателите забраниха проучването за газ и петрол чрез технологията хидравлично разбиване, пратеникът на САЩ се срещна с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Разговорите се проведоха при закрити врата. След срещата посланикът представи предимствата на шистовия газ по Българското национално радио. Той обясни, че благодарение добива на шистов газ американските потребители плащат само 20% от цената, плащана от България за 1000 куб. метра природен газ.

Ричард Морнингстар също така призна, че има и негативи за околната среда, свързани с добива на шистов газ.

Редактор: Яна Баярова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес