Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саркози: Ще победим

23 април 2012, 11:19 часа • 6171 прочитания

Никола Саркози уверява, че ще спечели балотажа на 6 май, след като загуби с малка разлика вчерашния първи тур на президентския вот срещу социалиста Франсоа Оланд и след като според медиите неговият съперник е посрещнал със смях и отхвърлил предложението му за 3 преки телевизионни дебата, предаде БГНЕС.

В обръщение към французите Саркози подчерта: "Благодаря ви, че опровергахте прогнозите (за голяма разлика), благодаря ви, че участвахте, благодаря ви за любовта към Франция. Всичко започва сега. Ще победим".

Това беше неговото първо послание пред радио Франс-24 след първия тур. Обръщайки се към своите привърженици, Никола Саркози ги увери, че е в състояние "да защитава френския народ през следващите 5 години", ако бъде преизбран.

Припомняме, че кандидатът на социалистите Оланд излезе начело с 28,63% пред настоящния президент Никола Саркози, който обедини 27,08 % от привържениците си. Марин Льо Пен постига един добър резултат с 18,01% от гласовете.

Дуелът между Саркози и Оланд ще бъде кървав, съобщават френските медии. Според резултатите от първия тур, който приключи на 22 април, социалистът Оланд има малка преднина. Двамата лидери ще си оспорват първото място и на втория тур, който ще се проведе на 6 май.

Марин Льо Пен остава на трето място, събирайки 18% от гласовете, като оставя зад себе си Жан-Люк Меланшон с 11,13%. Останалият на трето място през 2007г. Франсоа Бейру заема петата позиция с 9,11%. Кандидатът на еколозите Ева Джоли получава 2,28% от гласовете, следвана от Никола Дюпон-Енян. Останалите трима кандидати печелят около или под 1% от общия вот.

На финала се очаква силно мобилизиране от страна на французите. 80,3 % са заявили, че ще гласуват на 6 май. 25% от тях обаче смятат, че техният глас няма да промени нищо и определят своят вот като протестен.

 

Редактор: Десислава Ушатова

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес